вгору

Чи включаються до податкової знижки витрати на навчання на військовій кафедрі?

ГУ ДФС у Тернопільській області нагадало, що відповідно до пп. 166.3.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Водночас податківці зауважили, що навчання на військовій кафедрі – це додаткова послуга навчального закладу, що не є обов’язковою у процесі безпосереднього навчання за обраним фахом, і оплачується окремо (додатково) від плати за навчання згідно з укладеним з вузом договором на навчання за певним фахом. Тому включення таких витрат до податкової знижки чинним законодавством не передбачено.

Аналогічну відповідь розміщено в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.06.03.

До відома!

Відповідно до пп. 14.1.170 ПКУ податкова знижка для фізичних осіб, які не є субєктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених цим Кодексом.