вгору

Декларація про майновий стан і доходи незалежників: заповнюємо у M.E.Doc

Зазначимо, що з 01.01.2019 року розпочалась кампанія по декларуванню доходів, отриманих за 2018 рік. Про заповнення декларації ФОП ми вже писали у нашому матеріалі.

Тепер ми зупинимось на податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), яку подають особи, які займаються незалежною професійною діяльністю (ідентифікатор форми F0100210).

Нагадаємо! Особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність можуть подати Декларацію до 30.04.2019 р. (граничний термін подання – 02.05.2019 р.(враховуючи те, що 01.05.2019 р. - це вихідний день)).

Отже, у програмі M.E.Doc можна в електронному форматі заповнити Декларацію та додатки до неї.

  • Додаток Ф1 – Розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами (заповнюється у разі отримання таких доходів).
  • Додаток Ф2 – Розрахунок податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою.

Заповнення Декларації.

Розпочнемо із заповнення реквізитів, де зазначаємо резидентській статус, хто заповнював декларацію і категорію платника (Рис. 1).

Рис. 1

Також нагадаємо, що принцип автоматичного заповнення Декларації – це принцип зворотного заповнення. Тобто, для заповнення Декларації необхідно заповнити додатки до неї.

Важливо! Додаток Ф1 заповнюється незалежником (особою, яка провадить незалежну професійну діяльність) у разі отримання такою особою, протягом звітного 2018 року, доходів від операцій з інвестиційними активами.

Отже, заповнення Декларації розпочинаємо із заповнення Додатку Ф2.

У Додатку Ф2 розділи IV та V заповнюються особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Їх період звітування дорівнює календарному року, а Декларація подається до 30 квітня (граничний термін – 02.05.2019 р.) (Рис. 2).

Після заповнення даних колонок про отримані доходи та витрати програма автоматично розрахує суму ПДФО та військового збору, яку «незалежник» повинен буде сплатити до бюджету. Крім того, ці дані синхронізуються з Декларацією (не треба буде по-новому заповнювати бланк Декларації, зазначаючи ті ж самі дані).

Рис. 2

Після того, як у Додатку Ф2 заповнені всі необхідні розділи, зробіть його перевірку, натиснувши кнопку  на панелі інструментів або F4. Програма видасть повідомлення про помилки (якщо вони будуть) або про те, що Додаток заповнено без помилок. Після цього необхідно зберегти заповнену форму натискаємо Ctrl+S або .

Після цього переходимо до заповнення безпосередньо Декларації. Для того, щоб дані з Додатку Ф2 потрапили до Декларації необхідно натиснути F6 або для перерахунку документа і оновлення даних.

В Декларації відображаються дані (синхронізовані з Додатку Ф2) чистого оподаткованого доходу, суми податку ПДФО та військового збору, які підлягають самостійній сплаті.

Також в Декларації відображаються інші доходи, отримані незалежником за звітний період, або суму на яку зменшується податкове зобов’язання, або доходи, які не включаються до річного оподаткованого доходу.

Після заповнення Декларації не забудьте перевірити внесені дані, натиснувши F4. Якщо все «ОК», можете відправляти заповнену Декларацію з Додатком до контролюючого органу. Перед відправленням підпишіть документи за допомогою ЕП.

Користуйтесь перевагами програми M.E.Doc та веб-сервісу СОТА: ведіть облік, звітуйте до контролюючих органів. А також читайте новини в розділі «Інформер» та у Блозі бухгалтера.