вгору

Декретна відпустка ФОП: відповіді на п’ять основних запитань та рекомендації

ГУ ДФС у Черкаській області надало актуальні роз’яснення для жінок – фізичних осіб – підприємців, які планують декретну відпустку, а також навело три сценарії подій щодо сплати податків та подання звітності ФОП у декреті.

1) Допомога по вагітності і пологах, надана Фондом соцстраху, не оподатковується ПДФО та військовим збором (Інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР», категорія 103.02).

2) Не нараховується ЄСВ на суму допомоги по вагітності та пологах, отриману ФОП, в тому числі, підприємцями – платниками єдиного податку та особами, які провадять незалежну професійну діяльність (відповідь із «ЗІР», категорія 301.04.02).

3) Довідку про суму сплаченого ЄСВ для отримання допомоги по вагітності та пологах можна безкоштовно отримати в органах ДФС.

4) На період декретної відпустки ФОП, яка не працює та не отримує дохід (прибуток), не звільняється від сплати ЄСВ за себе.

5) Листок непрацездатності – умова звільнення ФОП – платника єдиного податку першої або другої групи від сплати єдиного податку на період тимчасової втрати працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами (відповідь із «ЗІР», категорії 107.06 та 107.12).

 

Крім цього, податківці надали три сценарії подій щодо сплати податків та подання звітності ФОП у декреті.

1. На період декретної відпустки жінка – ФОП на загальній системі оподаткування без найманих працівників,

- яка не працює та не отримує дохід (прибуток), сплачуватиме (у 2018 році) ЄСВ не менше 819,06 грн. на місяць. По строку 9 лютого 2019 року ФОП слід подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2018 рік та Звітність з ЄСВ;

- яка працює і отримує дохід від підприємницької діяльності, сплачуватиме (у 2018 році) ПДФО з такого доходу за ставкою 18%, військовий збір за ставкою 1,5% та ЄСВ не менше 819,06 грн. на місяць. По строку 9 лютого 2019 року ФОП слід подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2018 рік та Звітність з ЄСВ.

У разі, якщо така підприємець припинила діяльність, вона не сплачуватиме ЄСВ, починаючи з місяця наступного за місяцем проведення державної реєстрації припинення господарської діяльності. Слід пам’ятати, що у разі державної реєстрації припинення господарської діяльності, ФОП зобов’язаний подати ліквідаційну декларацію про майновий стан і доходи (протягом 30 календарних днів з дня припинення підприємницької діяльності) та до дати зняття з обліку – звіт з ЄСВ за останній звітний період та звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавались. Сплатити податки та ЄСВ слід також до дати зняття з обліку за останній звітний період і повністю розрахуватись по платежах до бюджету.

2. На період декретної відпустки жінка – ФОП – платник єдиного податку 1 та 2 групи (без найманих працівників), яка не працює та/або яка працює і отримує дохід від підприємницької діяльності, сплачуватиме (у 2018 році) ЄСВ не менше 819,06 грн. на місяць та єдиний податок за ставками, встановленими радами, у межах до 176,20 грн. на місяць (1 група) та у межах до 744,60 грн. на місяць (2 група). По строку 1 березня 2019 року ФОП слід подати Податкову декларацію платника єдиного податку за 2018 рік та по строку 9 лютого 2019 року – Звітність з ЄСВ.

ФОП – платник єдиного податку 1 та 2 групи (без найманих працівників), яка у період декретної відпустки не працює і не отримує доходів від підприємницької діяльності, сплачуватиме інші суми податків/ не платитиме їх взагалі, якщо:

- перейде на загальну систему оподаткування і в такому разі сплачуватиме лише ЄСВ не менше 819,06 грн. на місяць (див. п. 1);

- обере 3 групу єдиного податку і в такому разі сплачуватиме лише ЄСВ не менше 819,06 грн. на місяць;

- припинить підприємницьку діяльність (див. п. 1), повністю розрахується по платежах до бюджету, подасть ліквідаційну звітність, зніметься з обліку в ДФС.

У разі, якщо така підприємець припинила діяльність, вона не сплачуватиме єдиний податок та ЄСВ, починаючи з місяця наступного за місяцем проведення державної реєстрації припинення господарської діяльності. Слід пам’ятати, що у разі державної реєстрації припинення господарської діяльності, ФОП – платник єдиного податку зобов’язаний подати ліквідаційну декларацію платника єдиного податку та до дати зняття з обліку звіт з ЄСВ за останній звітний період та звіти за попередні звітні періоди, якщо вони не подавались. Сплатити єдиний податок та ЄСВ слід також до дати зняття з обліку за останній звітний період і повністю розрахуватись по платежах до бюджету.

3. На період декретної відпустки жінка – ФОП – платник єдиного податку 3 групи (без найманих працівників), яка не працює та/або яка працює і отримує дохід від підприємницької діяльності, сплачуватиме (у 2018 році) ЄСВ не менше 819,06 грн. на місяць та єдиний податок за ставками 3% (у разі сплати ПДВ) або 5%. Податкову декларацію платника єдиного податку слід подавати щокварталу та по строку 9 лютого 2019 року ФОП слід подати Звітність з ЄСВ.

Які дії фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку 3 групи – платника ПДВ:

- якщо вона не працює і не здійснює оподатковувані операції, ПДВ не сплачується, декларація не подається;

- якщо вона провадить господарську діяльність та здійснює операції, що підлягають оподаткуванню ПДВ згідно з розд. V Податкового кодексу України, така особа зобов’язана реєструвати податкові накладні, подавати (щомісяця по строку 20 числа наступного за звітним місяця або щокварталу) декларацію з ПДВ та сплачувати цей податок.

ФОП – платник єдиного податку 3 групи (без найманих працівників), яка у період декретної відпустки не працює і не отримує доходів від підприємницької діяльності, сплачуватиме інші суми податків / не платитиме їх взагалі, якщо:

- обере відсоткову ставку 5% заміть 3%, з анулюванням реєстрації платника ПДВ і в такому разі сплачуватиме лише ЄСВ не менше 819,06 грн. на місяць;

- перейде на загальну систему оподаткування і в такому разі сплачуватиме лише ЄСВ не менше 819,06 грн. на місяць (див. п. 1);

- припинить підприємницьку діяльність (див. п. 1), повністю розрахується по платежах до бюджету, подасть ліквідаційну звітність та зніметься з обліку в ДФС.

 

Коротко про сплату податків та звітність ФОП у декретній відпустці

Категорія ФОП

ПДФО з доходу

Військовий збір

ЄСВ

Єдиний податок

Звітність

ФОП на загальній системі оподаткування без найманих працівників

18%

1,5%

не менше 819,06 грн. на місяць

щокварталу

по строку

9 лютого наступного за звітним року

(річна звітність ФОП + звітність з ЄСВ)

ФОП – платник ЄП 1 групи

не менше 819,06 грн. на місяць

щокварталу

у межах до 176,20 грн.

щомісяця

по строку

1 березня наступного за звітним року

(річна звітність ФОП) +

по строку

9 лютого (звітність з ЄСВ)

ФОП – платник ЄП 2 групи

не менше 819,06 грн. на місяць

щокварталу

у межах до744,60 грн.

щомісяця

по строку

1 березня наступного за звітним року

(річна звітність ФОП) +

по строку

9 лютого (звітність з ЄСВ)

ФОП – платник ЄП 3 групи

не менше 819,06 грн. на місяць

щокварталу

3% доходу у разі сплати ПДВ;

5% доходу у разі включення ПДВ до складу ЄП

Щокварталу (звітність з ЄП) +

щокварталу або щомісяця (декларація з ПДВ)+

по строку

9 лютого

наступного за звітним року (річна звітність з ЄСВ)