вгору

Держпраці оприлюднила новий порядок перевірок

Нагадаємо нашим читачам, що порядок здійснення перевірок додержання законодавства про працю затверджено постановою Кабміну від 26.04.2017 № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Постанова №295).

Водночас, 14.05.2019 Шостим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову у судовій справі № 826/8917/17, якою визнано нечинною зазначену постанову. Докладніше про це ми писали у нашому матеріалі.

У зв’язку з цим розроблено проект нової постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю».

Згідно з пояснювальною запискою прийняття даної постанови забезпечить можливість Держпраці, її територіальним органам та виконавчим органи міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад виконувати повноваження та функції щодо здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та дасть змогу забезпечити ефективний механізм виявлення фактів застосування незадекларованої праці.

Проектом акта врегульовується механізм здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Зокрема, при розробленні проекту враховано застереження об’єктів контролю щодо незастосування заходів притягнення роботодавців до відповідальності у разі виконання вимог припису, а саме: усунення виявлених у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування порушень, у т.ч. за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці (що визначалось Постановою № 295), окрім виявленого порушення за використання праці неоформлених працівників.

Також читайте про відповідальність за порушення трудового законодавства.