вгору

ДФС відповідає на питання підприємців-єдинників

Фахівці ДФСУ на сторінках «Вісника» розмістили відповіді на запитання підприємців, надані під час проведення «гарячої» телефонної лінії.

Питання стосувались:

- реалізації талонів на пальне;

- заміни мастила під час техобслуговування автомобілів;

- лікарняних листів;

- надання нерухомості в оренду;

- мобілізації єдинника;

- можливості отримання пільг.

Реалізація талонів на пальне

Фізична особа - підприємець планує здійснювати реалізацію талонів на пальне. Чи має право така особа перебувати на спрощеній системі оподаткування?

На таке питання платника фахівці ДФС роз’яснили наступне:

Враховуючи те, що талони на пальне підтверджують право їх власника на отримання на АЗС нафтопродукту, реалізація талонів є за своєю суттю продажем пального, тому фізична особа - підприємець, яка здійснює їх реалізацію, не може бути платником єдиного податку, оскільки згідно ст. 291.5.1 ПКУ фізичні особи - підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 л та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива та столових вин) не можуть бути платниками єдиного податку.

Заміна мастила на СТО

Фізична особа - платник єдиного податку здійснює заміну мастила під час надання послуг з технічного обслуговування транспортного засобу. Чи вважається така операція роздрібним продажем паливно-мастильних матеріалів?

Податківці роз’яснили:

Операція по заміні мастила (оливи) під час надання послуги з технічного обслуговування транспортного засобу  не належить до роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів, оскільки не відповідає визначенню поняття «торговельна діяльність», наведеному у національному стандарті України ДСТУ 4303-2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять» та відноситься до технічного обслуговування автомобільного транспорту згідно з примірними переліками з технічного обслуговування автомобільного транспорту, наведеними у додатках А, Б, В до Положення про технічне обслуговування i ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу України від 30.03.98 р. № 102.

Лікарняні листи у єдинника

На скільки місяців «єдинника» першої або другої групи, який не використовує працю найманих осіб, може бути звільнено від сплати єдиного податку, якщо відповідно до листка непрацездатності хвороба розпочалась в одному місяці та закінчилась у наступному місяці і тривала 30 або більше календарних днів?

Фахівці ДФС роз’яснили, що якщо платник єдиного податку хворів 30 і більше календарних днів та при цьому хвороба розпочалась до 20 числа місяця та закінчилась у наступному місяці, то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарний місяць, в якому почав хворіти, а за наступний календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилась, сплачує єдиний податок відповідно до норм Податкового кодексу.

Чи може фізична особа - підприємець - платник єдиного податку, яка подала до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки, в подальшому відкликати її у зв’язку із перебуванням у цьому періоді на лікарняному?

Відповідь: Фізична особа - підприємець - платник єдиного податку, яка не використовує працю найманих осіб, може відкликати заяву щодо періоду щорічної відпустки до її початку та скористатися правом на звільнення від сплати єдиного податку за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Надання нерухомості в оренду

Чи може фізична особа - підприємець - платник єдиного податку другої групи надавати в оренду нерухомість юридичній особі як фізична особа, якщо такий вид діяльності зазначено щодо неї у реєстрі платника єдиного податку?

На думку податківців, фізична особа - підприємець - платник єдиного податку другої групи, яка обрала вид господарської діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», не має права надавати в оренду нерухомість юридичній особі як фізична особа.

Мобілізація «єдинника»

Фізичну особу - підприємця - платника єдиного податку мобілізовано на військову службу на особливий період. Чи звільняється у такому разі зазначена особа від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку?

Відповідь фахівців: Згідно з п. 25 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку, які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, визначеного Законом України від 21.10.93 р. № 3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», на весь період їх військової служби звільняються, зокрема, від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку відповідно до глави 1 розділу XIV Податкового кодексу.

Підставою для такого звільнення є заява самозайнятої особи та копія військового квитка або іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, що подаються до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи протягом 10 днів після її демобілізації. Якщо демобілізована самозайнята особа перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період, заява і копія військового квитка або іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації).

«Єдинники»-пільговики

Чи передбачено пільги в частині зменшення ставок єдиного податку для платників єдиного податку, які належать до певних соціальних категорій громадян?

На це питання податківці відповіли, що законодавством не передбачено зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб - підприємців незалежно від приналежності особи до певної соціальної категорії громадян.