вгору

Дитячі новорічні подарунки від підприємства: оподаткування ПДФО, військовим збором та ЄСВ

Вартість новорічних подарунків від підприємства являється додатковим благом працівника та оподатковується ПДФО за ставкою 18%, за винятком негрошових подарунків, вартість яких не перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (пп. 165.1.39 Податкового кодексу України).

Звертаємо увагу! Грошові виплати у вигляді подарунків оподатковуються у будь-якій сумі.

Оскільки мінімальна зарплата (у розрахунку на місяць), встановлена на 01.01.2018, дорівнює 3723,00 грн., то вартість дарунків, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника у 2018 році, складає 930,75 грн. (3723,00 х 25 %).

Врахуйте! У разі, якщо вручення подарунків (нарахування доходу) планується здійснити в січні 2019 року, то необхідно керуватись розміром мінзарплати, встановленим з 1 січня 2019 року.

Якщо вартість дарунків перевищує вказаний розмір, то вся їх вартість оподатковується ПДФО за ставкою 18%, як додаткове благо. При цьому, якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума ПДФО обчислюється з урахуванням коефіцієнта (у 2018 році – 1,2195).

Військовим збором оподатковуються доходи, які підлягають оподаткуванню ПДФО. Тому, якщо вартість новорічного подарунка оподатковується ПДФО, вона підлягає і оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 %, якщо ні – військовий збір також не утримується.

При цьому застосування коефіцієнта для військового збору не передбачено.

Не є базою нарахування ЄСВ вартість дитячих новорічних подарунків, придбаних за рахунок коштів роботодавця для дітей працівників. Це зазначено у Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, який затверджений постановою Кабміну від 22.12.2010 р. № 1170.

Таким чином, негрошові дитячі новорічні подарунки вартістю до 930,75 грн. (у 2018 році) не оподатковуються ПДФО та військовим збором. Якщо вартість подарунків перевищує цей розмір, то вони оподатковуються на всю їх вартість ПДФО (з урахуванням «натурального» коефіцієнта) та військовим збором (без урахування «натурального» коефіцієнта). ЄСВ на вартість дитячих подарунків не нараховується.

Роз’яснення було надано Офісом великих платників ДФС.

До відома наших користувачів! Вартість подарунків, які не оподатковуються ПДФО, зазначається в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу "160". Якщо вартість подарунків перевищує 25 % мінзарплати, – з ознакою доходу "126".

Подавати звіт за ф. № 1ДФ (J(F)0500105) та інші до контролюючих органів зручно через програму M.E.Doc (рішення M.E.Doc.Держава). Для автоматичного заповнення цих звітів на підставі зарплатних даних використовуйте рішення M.E.Doc.Зарплата.