вгору

Допомога по вагітності та пологах застрахованим особам, які не мали заробітку, розраховується з посадового окладу

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та складає 100% середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу (ч. 1 ст. 25, ч. 1 ст. 26 Закону України від 23.09.1999 р. № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», далі – Закон № 1105).

Її сума обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Водночас, місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

Зверніть увагу!

До поважних причин відносяться:

  • тимчасова непрацездатність;
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;
  • відпустка без збереження заробітної плати.

Таким чином, якщо упродовж розрахункового періоду (12 календарних місяців перед початком відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами) застрахована особа з поважних причин не мала заробітку, середня заробітна плата визначається, виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку (п. 28 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266).

Про це нагадав ФСС, окремо зауваживши, що з суми допомоги по вагітності та пологах, яка надається за рахунок коштів ФСС, податки та внески не утримуються.

Пам’ятайте, що сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески до ФСС, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку (ч. 2 ст. 26 Закону № 1105).

До відома!

З 1 жовтня запроваджується нова звітність для роботодавців – повідомлення про проведення виплат, яке надсилається до ФСС протягом місяця після проведення виплат за рахунок соцстраху. Крім того, зміниться форма заяви-розрахунку для отримання лікарняних. Ці форми роботодавці зможуть подавати в електронному вигляді через програму M.E.Doc.