вгору

Довідку 20 – ОПП подає орендодавець і орендар

Юридичні та фізичні особи-підприємці, у яких виникають об'єкти оподаткування будь-яким податком або збором, зобов’язані повідомляти про це податкові органи. Для цього до органу ДФС потрібно подати повідомлення за формою № 20-ОПП.

ДФС у Рівненській області звертає увагу! У разі надання в оренду об’єкта нерухомого майна або його частини повідомлення за ф. № 20-ОПП подається до контролюючих органів як власником нерухомого майна – орендодавцем, так і орендарем.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Зверніть увагу! Форму № 20-ОПП можна подавати в електронному вигляді через програму «М.E.Doc». Ідентифікатор повідомлення за формою № 20-ОПП – J1312002 (для юросіб), F1312002 (для фізосіб – підприємців).

У графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» повідомлення за ф. № 20-ОПП суб’єкт господарювання (орендодавець) зазначає стан – «здається в оренду», суб’єкт господарювання (орендар) - «орендується».

У разі відсутності найменування таких об’єктів оподаткування, у повідомленні за ф. № 20-ОПП орендодавцем (орендарем) зазначається інвентарний номер об’єкта оподаткування, вказаний у договорі оренди.

У разі надання в оренду однотипних об’єктів оподаткування за одним місцезнаходженням, при заповненні повідомлення за ф. № 20-ОПП слід дотримуватись принципу «укрупнення інформації» про об’єкти оподаткування та відображати інформацію про них як про один об’єкт (наприклад: кімнати або квадратні метри в одній квартирі (офісі) – як квартира (офіс), офіси в сервісному центрі – як «сервісцентр»).

Якщо в оренду надаються однотипні об’єкти оподаткування за різним місцезнаходженням, інформація у повідомленні за ф. № 20-ОПП відображається по кожному об’єкту окремо.