вгору

ЕДО: підсумки року–2019

Електронні технології вже давно стали невід’ємною частиною як особистого, так і бізнес-спілкування. Тому, електронні комунікації – це необхідність, без якої вже неможна уявити свою діяльність.

2019 рік був доволі насичений стосовно розвитку ЕДО, і багато ініціатив у цьому напрямку було зроблено з боку держави.

Державні новації у сфері ЕДО

Так, з 01.10.2019 р. було впроваджено електронний документообмін між державними установами. При цьому, за словами міністра КМУ Д. Дубілета, повна діджиталізація документообігу – це задача на наступні 1–2 роки.

З 01.07.2019 р. діє система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРП та СЕ), яка передбачає ЕДО між державою та платниками акцизного податку – реалізаторами палива та спирту етилового.

Також з 12.07.2019 р. набрав чинності наказ Мінінфраструктури від 03.06.2019 р. № 413, яким запроваджено оформлення електронних ТТН.

З 05.08.2019 р. почав діяти міжнародний банківський стандарт IBAN. Його використання з 13.01.2020 р. є обов’язковим для всіх переказів як у національній, так і в іноземній валюті.

Крім того, у минулому році було прийнято закони, які запроваджують програмні РРО. І з 19.04.2020 р. замість традиційних РРО можна використовувати програмні РРО (програмне забезпечення для РРО, яке можна буде встановити на будь-який гаджет). Зазначимо, що у cуб’єктів господарювання буде альтернатива: застосовувати програмний або традиційний РРО. Тобто, програмні РРО працюватимуть на рівні зі звичайними.

Отже, як бачимо, держава стрімко переходить на ЕДО. При цьому цей перехід стосується не лише держорганів, а і звичайних підприємств, оскільки кожне підприємство взаємодіє з держорганами в рамках B2G.

Важливо, що у 2020 році підприємства, які звітують за МСФЗ, зроблять ще один крок до діджиталізації: вводиться новий формат звітності – iXBRL. Нагадаємо, що такий формат є загальновизнаним міжнародним стандартом для подання фінансової звітності, отже, його застосування українськими підприємствами є неминучим. Це дозволить автоматизувати збір інформації для регуляторів, аналітиків та інвесторів щодо комплексного аналізу діяльності українських компаній.

Зверніть увагу! Позитивним моментом є те, що терміни подання звітності у новому форматі перенесено на 2021 рік, чому посприяв, очікуваний спільнотою, прийнятий законопроєкт № 1209-1 (наразi закон ще не пiдписано). Однак, радимо бухгалтерам не чекати наступного року, коли звітнicть потрiбно буде сформувати та подати у визначенi термiни, а вже зараз підготуватися до її подання. Команда ПЗ М.E.Doc, у свою чергу, сприяє підготовці та розробила продукт – новий модуль Фінансова звітність за МСФЗ (формат іХBRL). Модуль надає можливість сформувати фінансову звітність за МСФЗ на основі таксономії у форматі іХBRL, перевірити, провалідувати та подати фінансову звiтнiсть на портал регулятора.

А наша взаємодiя з Асоціацією фінансових інституцій (АФІ), з якою ми співпрацюємо в рамках пiлотного тестування, є запорукою забезпечення наших користувачів зручним функціоналом.

Долучайтеся, адже поки у нас з Вами – експертами, ще є час разом відпрацювати весь новий функціонал прискіпливо і досконало. Свої побажання щодо функціоналу нового модуля «Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL)» у програмі M.E.Doc можете надсилати нам на адресу – [email protected].

ЕДО від М.E.Doc

Звичайно, команда ПЗ М.E.Doc не могла залишити своїх користувачів без зручного функціоналу, тому всі ці законодавчі ініціативи були реалізовані у програмі M.E.Doc. Про це ми щомісячно розказуємо у наших Дайджестах у Блозі бухгалтера.

Про функціонал від M.E.Doc за 2019 рік читайте у Дайджесті.

Зокрема:

Бізнес та ЕДО

Більшість наших користувачів перейшли на ЕДО і успішно працюють. Наприклад, лідер логістичної галузі – міжнародна компанія DHL Express Україна протягом шести років, з 2013 р., успішно співпрацює з M.E.Dоc у сфері ЕДО. Нашим ЕДО користуються такі відомі підприємства, як «Київводоканал», Kyivstar, АЗК «ОККО», Епіцентр. Найпопулярніший бухгалтерський портал «Дебет-Кредит» також вже оцінив можливості та перспективи ЕДО від M.E.Doc. Відтепер 67% клієнтів видання, що користуються M.E.Doc або вебсервісом СОТА, безкоштовно отримуватимуть вхідні е-документи.

У повній мірі застосовувати ЕДО дозволить рішення M.E.Doc.Бізнес, яке забезпечує:

  • миттєвий обмін рахунками, актами, ТТН, договорами, видатковими накладними;
  • контроль статусів документів;
  • 460 готових шаблонів первинних документів та можливість створювати індивідуальні;
  • економію на витратних матеріалах, поштових та курєрських послугах;
  • погодження документів із контрагентами через месенджер чи e-mail за посиланням;
  • можливість обмінюватись із користувачами вебсервісу СОТА, FlyDoc, API ПТАХ, Fredo.

Похвалимося й своїми досягненнями. Програма M.E.Doc отримала нагороду міжнародного конкурсу-фестивалю найкращих товарів і послуг: «Вибір року 2019» у номінації «Комерційна програма року для подачі звітності та електронного документообігу»! Дуже приємно, що наша робота була помічена та схвалена бухгалтерами. Колективом компанії така нагорода була сприйнята з великим натхненням.

Тож залишайтесь з нами. Ми будемо і надалі оперативно впроваджувати усі нововведення та публікувати актуальні й корисні матеріали у Блозі Бухгалтера, розділі Інформер програми M.E.Doc та Telegram-каналі M.E.Doc.Informer. Підписуйтеся, щоб першими дізнаватися останні новини.

З додаткових питань щодо впровадження ЕДО звертайтесь до наших спеціалістів за телефоном: + 38 (044) 206 72 15 або залиште ваші дані для зворотного зв'язку.

  •