вгору

Експорт соєвих бобів: про оподаткування ПДВ та перспективи

Мінфін наказом від 11.03.2019 р. № 105 затвердив узагальнюючу податкову консультацію щодо оподаткування ПДВ операцій з експорту соєвих бобів та насіння свиріпи або ріпаку.

Нагадаємо, що п. 63підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачене звільнення від оподаткування ПДВ операцій з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту соєвих бобів з 01.09.2018 до 31.12.2021 (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) та насіння свиріпи або ріпаку з 01.01.2020 до 31.12.2021 (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД).

При цьому, звільнення не поширюється на зазначені операції, якщо їх здійснюють сільськогосподарські підприємства-виробники цих олійних культур, вирощених ними на землях сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності таких сільськогосподарських товаровиробників чи в їх постійному користуванні або використовуються ними на правах оренди (суборенди) чи емфітевзису (абз. 4 п. 63 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

У консультації Мінфін роз'яснив, що в цілях реалізації абз. 4 п. 63 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ застосовується поняття «сільськогосподарський товаровиробник», визначене пп. 14.1.235 ПКУ, у якому зазначено, що сільськогосподарський товаровиробник – юридична особа незалежно від організаційно-правової форми або фізична особа – підприємець, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання.

Водночас, у цьому випадку, сільськогосподарський виробник має бути підприємством, яке є юридичною особою.

Відповідно до пп. 14.1.76 ПКУ землі сільськогосподарського призначення – землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

Перспективи для експортерів соєвих бобів та насіння свиріпи або ріпаку

Зазначимо, що на розгляді у ВРУ знаходяться три законопроекти, які стосуються змін до ПКУ щодо оподаткуванням ПДВ експорту соєвих бобів та насіння свиріпи та ріпаку:

  • законопроект № 10027 від 08.02.2019. Законопроектом пропонується виключити п. 63 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, яким передбачено тимчасове звільнення від оподаткування ПДВ експорту соєвих бобів, насіння свиріпи або ріпаку;
  • законопроект № 10027-1 від 25.02.2019, яким, зокрема, пропонується змінити кінцевий термін дії тимчасового звільнення від оподаткування ПДВ у разі експорту соєвих бобів з 31 грудня 2021 на 1 вересня 2019 року та виключити норму щодо тимчасового звільнення від оподаткування ПДВ з експорту насіння свиріпи та ріпаку;
  • законопроект № 10027-2 від 25.02.2019. Проектом закону пропонується узгодити норми Податкового кодексу України щодо визначення поняття «сільськогосподарський товаровиробник» для цілей оподаткування ПДВ операцій з деякими видами сільськогосподарської продукції.