вгору

Хто повинен сплачувати податок на нерухомість?

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є як фізичні, так і юридичні особи, в т.ч. нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової або нежитлової нерухомості. Такі вимоги визначені п.266.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Обчислення сум податку з об’єктів житлової нерухомості здійснюють органи фіскальної служби за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Податок обчислюється з бази оподаткування (загальної площі об’єкта нерухомості), що зменшується на пільгову площу.

Нагадаємо, що розмір пільгової площі для квартир становить 60 кв.м., для житлового будинку – 120 кв.м., для різних типів об’єктів нерухомості – 180 кв.м. (пп.266.4.1 ПКУ).

Слід зазначити, що перераховані пільги не застосовуються до об’єктів, площа яких перевищує 5ти кратний розмір неоподаткованої площі та для об’єктів, які використовуються їх власниками з метою отримання доходу (здаються в оренду, використовуються для здійснення підприємницької діяльності) (пп.266.4.3 ПКУ).

Крім того, податківці звертають увагу, що у разі якщо площа у власника квартири перевищує 300 кв.м., а площа будинку більше 500 кв.м., то сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт нерухомості (пп. 266.7.1 ПКУ).

Про це повідомили податківці ГУ ДФС у Київській області.

До відома!

Ставки податку для об’єктів нерухомості встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад. Ці ставки не повинні перевищувати 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м. (пп. 266.5.1 ПКУ).

Докладніше про те, чи є платником податку на нерухомість благодійна організація та про те, що ДФС може нарахувати податок на нерухомість за попередні 3 роки, читайте у Блозі бухгалтера.