вгору

Як філіям нумерувати акцизні накладні: інструкція від M.E.Dос

Із запровадженням з 01.07.2019 року СЕАРП та СЕ ми багато матеріалів присвятили цій темі. Зокрема, у Блозі бухгалтера розміщені такі матеріали:

Нагадаємо, що порядок заповнення акцизних накладних затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2019 № 262, у п. 7 якого зазначено, що не допускається складання платником податку (філією або структурним підрозділом платника податку) документа одного виду (АН, РК акцизної накладної тощо) за однією датою з однаковим порядковим номером.

Зауважимо, що платником акцизного податку є юридична особа, яка зареєстрована таким платником у податкових органах. Тобто, для ДПС існує один платник, код за ЄДРПОУ якого відповідає Заяві про реєстрацію платника акцизного податку, а інформація щодо номеру філії на даний момент є довідковою.

До нас звертаються наші нові користувачі, які придбали M.E.Doc та користуються модулем Облік акцизного податку, із запитанням: Чи можна автоматизувати заповнення філіями порядкових номерів АН таким чином, щоб за однією датою номер АН не повторювався?

У програмі M.E.Doc цей процес вже давно автоматизований. Він називається Автоматична нумерація документів. Цей функціонал розповсюджується і на акцизні накладні.

Отже, для підприємства з філіями, які ведуть у себе облік пального (спирту етилового), рекомендуємо використовувати можливість автоматичної нумерації документів. Кожна філія може установити для автоматичної нумерації вибраних документів свій номер, з якого буде починатись порядковий номер обраних документів. Після налаштування програми обрані документи при створенні будуть одразу пронумеровані.

Як зробити відповідні налаштування у програмі розкажемо докладніше для наших нових користувачів.

Інструкція для налаштування можливості автоматичної нумерації документів

1) Для автоматичної нумерації документів відкрийте розділ Адміністрування – Параметри системи – Звітність (див. Рис. 1).

Рис. 1

2) Оберіть вид документа у вікні «Тип документа». Наприклад, АН форми «П». Після цього встановіть необхідні налаштування для обраного документа (див. Рис. 2). А саме:

  • у вікні «Період» обирається період (місяць, рік);
  • у вікні «Поточне значення чисельної частини» обирається число, починаючи з «1»;
  • у вікні «Префікс» зазначте свій унікальний номер. Наприклад «3» (Увага! З цього номера буде починатись порядковий номер вашого документа. Порядковий номер АН, РК акцизної накладної не може починатися з «0»);
  • у вікні «Кількість знаків чисельної частини» обирається число, починаючи з «1»;
  • у вікні «Наступний номер» програма автоматично проставить номер, з якого буде починатись ваш документ ( у нашому прикладі – акцизна накладна буде починатись з номера «31»).

Рис. 2

3) Не забудьте зберегти ваші налаштування за допомогою кнопки «Зберегти та вийти»  або «Застосувати», які знаходяться нижче під вікнами з налаштуваннями (див. Рис. 2).