вгору

Як ФОПу припинити провадження незалежної професійної діяльності?

Податківці нагадали, що у разі коли фізична особа – підприємець (ФОП), провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у контролюючих органах як фізична особа - підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності згідно з вимогами пп. 4 п. 6.7 розділу VI наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок № 1588).

Якщо ФОП, яка одночасно здійснює незалежну професійну діяльність, припиняє здійснення лише незалежної професійної діяльності та при цьому не припиняється державна реєстрація фізичної особи – підприємця, потрібно внести зміни до облікових даних платника. Відповідні роз’яснення були надані на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 119.07.

При цьому, в Реєстрі самозайнятих осіб знімається ознака провадження незалежної професійної діяльності.

Для внесення змін до облікових даних та зняття ознаки провадження незалежної професійної діяльності, такій ФОП необхідно подати до контролюючого органу за основним місцем обліку заяву за формою № 5-ОПП, копію документу, який підтверджує припинення (зупинення) незалежної професійної діяльності та повернути довідку за формою № 34-ОПП.

До уваги! Підтвердженням припинення незалежної професійної діяльності є відомості (витяг) відповідного реєстру, до якого вноситься інформація про державну реєстрацію такої діяльності, щодо припинення або зупинення, або зміни організаційної форми відповідної діяльності з незалежної (індивідуальної) на іншу.

При цьому, довідка про зняття з обліку платника податків за формою № 12-ОПП у такому випадку не видається, оскільки фізична особа продовжує перебувати на обліку в контролюючих органах, як фізична особа – підприємець.

Слід зазначити, що фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, знімаються з обліку після припинення такої незалежної діяльності, за наявності документально підтвердженої інформації відповідного державного органу, що реєструє таку діяльність або видає документи про право на заняття цією діяльністю (свідоцтва, дозволи, сертифікати тощо), і/або поданої до контролюючого органу за основним місцем обліку заяви за формою № 8-ОПП (пп. 2 п. 11.18 Порядку № 1588).

З матеріалом щодо алгоритму дій при закритті ФОП можете ознайомитись тут.