вгору

Як підписати звітність ФОП ключами фізособи?

Чи може фізична особа, яка отримала посилені сертифікати відкритих ключів для подання звітності як фізична особа, скористатись цими ключами для подання електронної звітності як ФОП?

Подання контролюючим органам звітності в електронному вигляді регулюється Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (Порядок 557).

Учасники електронного документообігу набувають прав та обов’язків, передбачених для суб’єктів електронного документообігу (СЕД) чинним законодавством та Договором про визнання електронних документів.

При цьому згідно пункту 1 розділу III Порядку 557, самозайняті особи набувають статусу СЕД з дати укладення Договору, а фізичні особи, які не є самозайнятими особами, автоматично вважаються СЕД та мають право подавати електронні документи до контролюючих органів виключно з використанням ЕЦП.

Таким чином, щоб скористатись ключами фізичної особи для подання звітності ФОП, необхідно приєднатись до Договору про визнання електронних документів у якості ФОП.

Нижче наводимо текст відповіді податківців на це запитання, розміщений на інформаційному ресурсі «ЗІР» у категорії 135.03:

«Платник податків здійснює формування та подання податкових документів в електронному вигляді засобами електронного зв’язку на підставі Договору про визнання електронних документів (далі – Договір), що укладається відповідно до норм Законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» із змінами та доповненнями, № 852-IV «Про електронний цифровий підпис» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 852) та відповідно до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (далі – Порядок).

Електронний документообіг здійснюється відповідно до законодавства та на підставі договору про визнання електронних документів (далі – Договір), що визначає взаємовідносини суб’єктів електронного документообігу (п. 1 розд. ІІ Порядку).

Відповідно до п. 3 розд. ІІ Порядку створення електронного документа завершується накладанням на нього електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) підписувача (підписувачів), електронної печатки (за наявності), як передбачено для аналогічного документа в паперовому вигляді.

Послуги ЕЦП можуть бути отримані у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

Абзацом десятим п. 2 розд. І Порядку визначено, що ЕЦП – вид електронного підпису, отриманого за результатом криптографічного перетворення набору електронних даних, який додається до цього набору або логічно з ним поєднується і дає змогу підтвердити його цілісність та ідентифікувати підписувача. ЕЦП накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа.

Згідно з ст. 9 Закону № 852 центр сертифікації ключів, акредитований в установленому порядку, є акредитованим центром сертифікації ключів.

Порядок акредитації центру сертифікації ключів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2004 року № 903 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 903), визначає процедуру акредитації центру сертифікації ключів (далі - центр), умови надання центром послуг електронного цифрового підпису, вимоги до його персоналу та захисту інформації.

Фізичні особи, які не є самозайнятими особами, автоматично вважаються суб’єктами електронного документообігу та мають право подавати електронні документи до контролюючих органів виключно з використанням ЕЦП (п. 1 розд. ІІІ Порядку).

Фізична особа, яка отримала посилені сертифікати відкритих ключів в будь-якому іншому акредитованому центрі сертифікації ключів, у визначеному законодавством порядку за умови приєднання до Договору про визнання електронних документів, може скористатись цими ключами для подання звітності в електронному вигляді, як фізична особа – підприємець за наявності діючого Договору.»