вгору

Як розподіляються алкогольні напої у декларації акцизного податку?

Нагадаємо нашим користувачам, що при здійсненні роздрібної торгівлі пивом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюном та промисловими замінниками тютюну заповнюється Додаток 6 декларації акцизного податку, на підставі якого заповнюється розділ Д декларації.

При цьому у бухгалтерів виникають питання щодо того, як при заповненні Додатку 6 поділяти алкогольні напої на лікеро-горілчану продукцію, виноробну продукцію, інші спиртові дистиляти, продукти з вмістом спирту етилового та пиво (Рис.1).

Рис. 1

На це питання відповіли податківці у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 116.07).

Так, підакцизні товари підлягають відображенню в Додатку 6 наступним чином:

Назва рядку Додатка 6

Що зазначається в рядку

Нормативний акт, яким це передбачено

рядок 1 – лікеро-горілчана продукція

У цьому рядку зазначаються горілки та лікеро-горілчані напої. Горілки поділяються на горілки та горілки особливі. Лікеро-горілчані напої в свою чергу поділяються на групи: лікери, наливки, настоянки, бальзами, аперитиви, коктейлі, напої десертні. Також у цьому рядку зазначаються слабоалкогольні напої – алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 0,5 до 8,5 % об’ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 см. куб., виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю, зокрема – «SHAKE», «Лонгер», «Бренді-кола», «Ром-кола», «Джин-тонік», «Рево» та інші

Абз. восьмий ст. 1 Закону України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР

рядок 2 – виноробна продукція, інші спиртові дистиляти, продукти з вмістом спирту етилового 8,5 % об’ємних одиниць та більше

Виноробна продукція – вина виноградні натуральні, вина натуральні кріплені, шампанські, ігристі, газовані, вермути, бренді, сусло виноградне та інші виноматеріали, коньяки, інші алкогольні напої з винограду, плодів та ягід. На підставі цього у рядку 2 зазначають інші алкогольні напої, отримані шляхом переробки та збродження плодів та ягід, соків плодово-ягідних за спеціальною технологією міцністю до 8,5 % об’ємних одиниць, а саме: сидри, перрі та інші. Також у рядку 2 вказують інші спиртові дистиляти – віскі, ром, джин, текіла, продукти з вмістом спирту етилового 8,5 % об’ємних одиниць та більше та інші товари, які не відносяться до рядка 1

пп. 14.1.26 Податкового кодексу України

рядок 3 – пиво

Пиво – насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 % об’ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203. У цьому рядку зазначають пиво, пиво спеціальне – «BEERMIX». При цьому пиво безалкогольне, яке зазначено у товарній позиції 2202 згідно з УКТ ЗЕД, не є підакцизним товаром.

 

пп. 14.1.144 Податкового кодексу України

Також нагадаємо, що платники акцизного податку вперше подають декларацію акцизного податку за новою формою не пізніше 21 жовтня 2019 року за звітний період – вересень 2019 року.

У програмі M.E.Doc нова форма декларація (ідентифікатор форми F/J 0209507) знаходиться у розділі Звітність – Реєстр звітів.