вгору

Як відобразити у формі № 1ДФ відпускні, що виплачені у І кварталі за ІІ квартал?

Як відобразити в податковому розрахунку за формою №1ДФ відпускні, що виплачені у звітному кварталі за періоди нарахування майбутнього звітного податкового кварталу?

У пп. 169.4.1 Податкового кодексу України зазначено: якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою їх оподаткування такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування.

А саме, у разі якщо нарахування та виплата суми відпускних була здійснена у I кварталі за період нарахувань II кварталу, то суму відпускних слід відносити до податкового періоду I кварталу, тобто до періоду, в якому були проведені нарахування та виплата:

  • у графі 3а "Сума нарахованого доходу" форми № 1ДФ відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з Довідником ознак доходів. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні;
  • у графі 3 "Сума виплаченого доходу" відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом. Заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни у наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано;
  • у графі 4а "Сума нарахованого податку" відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством;
  • у графі 4 "Сума перерахованого податку" відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету.

Згідно із Довідником ознак доходів сума відпускних відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу "101".

Відповідь надала ДФС у Львівській області.

До відома! Подавати звіти 1ДФ та інші до контролюючих органів зручно через програму M.E.Doc (рішення M.E.Doc.Держава) або веб-сервіс СОТА. Для автоматичного заповнення цих звітів на підставі зарплатних даних використовуйте рішення M.E.Doc.Зарплата.