вгору

Як виправити помилку в даті податкової накладної?

Порядок складання розрахунку коригування (РК) до податкової накладної (ПН) визначено п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіна «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» від 31.12.2015 р. N 1307, у якому, зокрема, зазначено, що виправлення даних щодо дати складання ПН та її порядкового номера не допускається. Враховуючи те, що дата ПН – це її обов’язковий реквізит (пп. «б» п. 201.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

ПН, складена платником ПДВ за операцією з постачання товарів/послуг із зазначенням іншої дати, ніж дата виникнення «першої події» за такою операцією, може бути визначена платником як зайво складена.

Помилка у даті складання ПН не може бути виправлена лише шляхом подання РК до такої податкової накладної.

По-перше, платник податку має право скласти РК до ПН, яка визначена ним як зайво складена, із зазначенням у ньому усіх числових показників зі знаком «-».

Такий РК складається на дату виявлення факту зазначення неправильної дати в ПН та реєструється в ЄРПН. Роз’яснення з цього питання були надані на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.16.

По-друге, платник податку повинен скласти нову ПН із зазначенням дати складання, що відповідає даті настання «першої події» за такою операцією. Така ПН обов’язково має бути зареєстрована в ЄРПН відповідно до вимог, визначених ПКУ щодо термінів реєстрації. З даного питання було надано роз’яснення офісом ВПП та у листі ДФС від 02.07.2018 р. № 2925/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

Слід зазначити, що відповідальність платників за порушення граничних термінів реєстрації ПН та РК до таких ПН в ЄРПН встановлено ст. 120-1 ПКУ. Таке порушення тягне за собою накладення на платників ПДВ, на яких відповідно до вимог ст. 192 та ст. 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірах, визначених п. 120-1.1 ПКУ.

До відома! Як скласти РК до ПН правильно читайте у нашому матеріалі.