вгору

Як заповнити платіжне доручення на перерахування коштів з власного рахунку на електронний в СЕА ПДВ за стандартом IBAN?

Нагадуємо нашим користувачам, що Правлінням НБУ було прийнято постанову від 28.12.2018 р. № 162 «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні», яка набрала чинності з 05.08.2019 р.

Отже, до 31.10.2019 р. банки були зобов’язані самостійно (не за ініціативою клієнта) здійснити зміну діючих рахунків, які відкриті в банках, та відкривати нові рахунки виключно за стандартом ІBAN.

Відповідно до п. 4 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569 рахунок у системі електронного адміністрування податку (далі – електронний рахунок) – рахунок, відкритий платнику податку в Держказначействі, на який таким платником перераховуються кошти у сумі, необхідній для досягнення розміру суми ПДВ, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування до них в ЄРПН, а також у сумі, необхідній для сплати узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ.

При цьому, при заповненні реквізитів отримувача у платіжних дорученнях у разі перерахування коштів з власного поточного рахунку на електронний рахунок у СЕА ПДВ за стандартом IBAN:

  • у полі «Отримувач» необхідно заповнювати назву платника;
  • у полі «Код» - податковий номер платника податку, за яким ведеться облік у контролюючих органах;
  • у полі «Банк отримувача» необхідно заповнювати «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;
  • у полі «Код банку» зазначається нуль;
  • у полі «№ рахунка» - номер електронного рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ за стандартом IBAN.

Поле «Призначення платежу» такого платіжного доручення необхідно заповнювати згідно з вимогами щодо заповнення реквізитів розрахункових документів, викладених у додатку 7 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22.

  У разі перерахування коштів з власного поточного рахунку на електронний у СЕА ПДВ у полі «Призначення платежу» друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі: «перераховано з власного поточного рахунку на електронний рахунок», тощо.

Бюджетні рахунки за IBAN діятимуть з 1 жовтня 2019 року – читайте про це та багато іншого у Блозі бухгалтера та розділі Інформер програми M.E.Doc.