вгору

Який штраф за неподання повідомлення за формою № 20-ОПП?

Платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку). Це передбачено п. 63.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Нагадаємо, що Порядок обліку платників податків та зборів затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок № 1588).

Відповідно до п. 8.2 розд. VIII Порядку № 1588 об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами Податкового кодексу України.

Про їх наявність платник податків зобов’язаний повідомляти контролюючі органи за основним місцем обліку у встановленому цим розділом порядку (п. 8.1 розд. VIII Порядку № 1588).

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 Порядку № 1588). У той же час при зміні об’єкта оподаткування відповідних термінів не встановлено.

Зверніть увагу, що початком перебігу 10-денного строку є дата набуття права платником щодо об’єкту оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування, розпорядження об’єктом оподаткування (Інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР», категорія 119.11).

Подання форми № 20-ОПП за неосновним місцем обліку протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого (нерухомого) майна чи відкриття об’єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню чи пов’язані з оподаткуванням, з одночасним визначенням у повідомленні контролюючого органу, у якому платник податків бажає стати на облік за неосновним місцем за місцезнаходженням відповідного об’єкта оподаткування, замінює подання заяви про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП (п. 7.2 розд. VII Порядку № 1588).

До відома наших користувачів! Подати форму 20-ОПП зручно через М.E.Doc (ідентифікатор форми J(F)1312002).

Відповідно до п. 117.1 ПКУ за неподання повідомлення за формою № 20-ОПП та подання його з помилками на самозайнятих осіб (зокрема, на фізосіб-підприємців) накладається штраф у розмірі 170 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичних осіб – 510 грн. За неусунення таких порушень або вчинення тих самих дій протягом року на самозайнятих осіб накладається штраф у розмірі 340 грн, а на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичних осіб – 1020 грн.

Про це повідомили податківці.