вгору

Якими документами нотаріус може підтвердити витрати з оплати фізособі за товари, роботи, послуги?

Відповідно до вимог Податкового кодексу України (далі – ПКУ) оподатковуваним доходом осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності (п. 178.3 ПКУ).

Узагальнюючою податковою консультацією щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів), затвердженою наказом ДПС України від 24.12.2012 № 1185, та Узагальнюючою податковою консультацією щодо витрат приватного нотаріуса, затвердженою наказом Міндоходів України від 30.12.2013 № 884, визначено необхідний перелік витрат, які можуть бути враховані приватним нотаріусом при визначенні сукупного чистого доходу.

ПКУ не містить переліку конкретних документів, що підтверджують ту чи іншу дію, пов’язану із здійсненням витрат нотаріуса.

Водночас пп. 5 п. 6 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат, затвердженого наказом Міндоходів України від 16.09.2013 №481, встановлено, що документами, які підтверджують понесені витрати, безпосередньо пов’язані з отриманим доходом, можуть бути платіжні доручення, квитанція, фіскальний чек, акт закупки (виконаних робіт, наданих послуг) та інші первинні документи, що засвідчують акт оплати товарів, робіт, послуг.

Зверніть увагу! Нотаріус є податковим агентом при оплаті товарів, робіт, послуг фізособі, що не зареєстрована як самозайнята особа. Тобто повинен утримати ПДФО та військовий збір з нарахованої суми доходу та подати податковий розрахунок за формою № 1ДФ.

Нотаріус може підтвердити витрати з оплати товарів, робіт, послуг (оренди та інш.), у разі надання готівки безпосередньо фізичній особі – продавцю (виконавцю робіт, послуг), що не зареєстрована як самозайнята особа:

  • договорами та актами закупки (виконаних робіт, наданих послуг), складеними на його ім’я та фізичної особи – продавця (виконавця робіт, послуг);
  • платіжними документами, що підтверджують факт утримання ПДФО (військового збору) та перерахування його до бюджету;
  • відомостями з податкового розрахунку за формою №1ДФ.

Про це роз’яснили податківці у Інформаційно-довідковому ресурсі («ЗІР»), категорія 105.05.