вгору

Якщо податкова накладна зареєстрована в ЄРПН, то маєте право на податковий кредит – Верховний Суд

Верховний Суд України постановою від 20 червня 2018 року у справі №819/1383/17 підтримав рішення Львівського апеляційного адміністративного суду від 28.11.2017, яким були скасовані податкові зобов’язання з ПДВ, та залишив без задоволення скаргу ДФС у Тернопільскій області.

Як встановлено у судовому процесі, підприємством було включено до складу податкового кредиту суми ПДВ за податковими накладними, в яких був відсутній такий реквізит, як код УКТ ЗЕД. Вказані недоліки, за висновком контролюючого органу, позбавляють позивача права на формування сум податкового кредиту за такими податковими накладними. У зв’язку з чим ДФС було нараховано підприємству (позивачу) податкові зобов’язання з ПДВ та штрафні санкції.

Однак суд дійшов висновку, що такі дії ДФС є протиправними, та скасував нараховані суми ПДВ та штрафні санкції.

Аргументи суду наступні.

Відповідно до п. 198.6 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними / розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 ПКУ.

Відповідно до п. 201.10 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Якщо надіслані податкові накладні/розрахунки коригування сформовано з порушенням вимог, передбачених п. 201.1 та/або п. 192.1 ПКУ, а також у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування відповідно до п. 201.16 ПКУ, протягом операційного дня продавцю/покупцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді або зупинення їх реєстрації із зазначенням причин.

Якщо протягом операційного дня не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування, така податкова накладна вважається зареєстрованою в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Отже, відсутність квитанцій про неприйняття податкових накладних свідчать про наявність у позивача підстав для формування сум податкового кредиту за такими податковими накладними. При цьому відсутність у таких податкових накладних коду УКТ ЗЕД судом було оцінено, як наслідок неналежного виконання контролюючим органом при такій реєстрації своїх обов'язків, оскільки обов'язок перевірки податкових накладних на відповідність пункту 201.10 ПКУ при їх реєстрації покладений на контролюючий орган.