вгору

Яку дату вважати датою реєстрації РРО?

16.07.2018

Податківці надали індивідуальне роз’яснення (лист від 06.07.2018р. №3000/6/99-99-14-05-01-15/ІПК) щодо введення в експлуатацію РРО.

Питання введення в експлуатацію РРО регулюються Порядком технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим постановою КМУ від 12.05.2004 р. № 601 (далі - Порядок № 601).

Згідно з п. 4, п. 11 Порядку № 601 роботи з введення РРО в експлуатацію виконуються центром сервісного обслуговування відповідно до вимог експлуатаційних документів у строк, що не перевищує трьох діб з дати його інформування ДФС про резервування фіскального номера реєстратора. Відповідні роз’яснення були розміщені на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.01.

Так, п.13 Порядку № 601 встановлено, що після закінчення робіт з введення РРО в експлуатацію представник центру сервісного обслуговування робить запис в експлуатаційних документах, складає довідку про опломбування РРО та акт введення його в експлуатацію.

До експлуатаційних документів належить паспорт (формуляр) реєстратора, який повинен мати окремі розділи для внесення даних щодо введення реєстратора в експлуатацію та його гарантійного (післягарантійного) ремонту (згідно з п. 7, 8 Порядку № 601). При цьому гарантійний строк експлуатації реєстратора обчислюється від дати введення його в експлуатацію (п. 18 Порядку № 601).

Як зазначають податківці в даному роз’ясненні, датою введення в експлуатацію РРО є відповідна дата, що зазначається в паспорті (формулярі) РРО, акті введення РРО в експлуатацію, та від якої обчислюється гарантійний строк експлуатації реєстратора.

Крім того, така дата вноситься до інформаційної системи ДФС при первинній реєстрації РРО та від цієї дати обчислюється строк служби РРО.

Звертаємо увагу! Дане роз’яснення є індивідуальним. Щоб уникнути непорозумінь з органами ДФС радимо звернутися до податкового органу за особистим роз’ясненням.