вгору

Коли АН складається в 2-х примірниках та порядок реєстрації 2-го примірника?

Зараз тема акцизних накладних і всього, що з ними пов’язано, дуже актуальна. Ми підготували вже багато матеріалів на цю тему, зокрема, щодо:

Також ми слідкуємо за роз’ясненнями, що надає ДФС з приводу акцизу та інформуємо наших користувачів. Так, в Інформаційно – довідковому ресурсі «ЗІР» з’явилась відповідь на питання: «В яких випадках АН складається у двох примірниках, та який порядок і терміни реєстрації другого примірника АН?».

Податківці зазначили, що платник акцизного податку, який реалізує пальне або спирт етиловий, зобов’язаний скласти акцизну накладну в двох примірниках у разі реалізації пального або спирту етилового з:

а) акцизного складу до іншого акцизного складу, в тому числі через трубопровід або з використанням акцизного складу пересувного, у разі якщо до реалізації пального або спирту етилового такий інший акцизний склад уже відомий;

б) акцизного складу до акцизного складу пересувного;

в) акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного;

г) акцизного складу пересувного до акцизного складу. Це визначено п. 231.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Крім того, такий платник акцизного податку повинен зареєструвати перший примірник акцизної накладної (далі – АН) в ЄРАН, а другий примірник АН в день її складання надіслати розпоряднику акцизного складу – отримувачу пального або спирту етилового.

В свою чергу, розпорядник акцизного складу/акцизного складу пересувного – отримувач пального або спирту етилового зобов’язаний зареєструвати другий примірник АН в ЄРАН після реєстрації першого примірника АН в ЄРАН та отримання пального або спирту етилового на акцизний склад / акцизний склад пересувний.

Реєстрація другого примірника АН в ЄРАН здійснюється після фактичного отримання пального або спирту етилового на акцизний склад/акцизний склад пересувний, але не пізніше 3 календарних днів, наступних за днем отримання пального або спирту етилового на акцизний склад /акцизний склад пересувний (п. 231.6 ПКУ).

У разі реєстрації отримувачем пального або спирту етилового другого примірника АН проводиться перевірка факту реєстрації в ЄРАН першого примірника платником акцизного податку, що реалізує пальне та/або спирт етиловий.

Підтвердження надання другого примірника АН отримувачу пального або спирту етилового, реєстрації в ЄРАН та отримання з ЄРАН другого примірника АН здійснюється за правилами, передбаченими розд. VI «Акцизний податок» ПКУ.

Більше цікавої і корисної інформації читайте у Блозі бухгалтера та у розділі «Інформер» програми М.E.Doc.