вгору

Коли здійснюється реєстрація фізособою-підприємцем Книги обліку доходів і витрат?

ДФС у Чернівецькій області повідомила, що Книгу обліку доходів і витрат (далі – Книга) фізособа-підприємець повинна зареєструвати після дати державної реєстрації до початку здійснення діяльності або до дати переходу зі спрощеної системи оподаткування.

Податківці нагадали, що відповідно до п. п. 177.10 та 178.6 Податкового кодексу України фізичні особи – підприємці, крім єдинників, та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести таку Книгу. У ній за підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід, згідно з первинними документами здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 р. № 481 (далі – Порядок).

Відповідно до п. 2 Порядку Книга ведеться за вибором платника податку в паперовому або електронному вигляді.

Для ведення паперової книги самозайнята особа зобов’язана подати до органу ДФС за основним місцем обліку примірник Книги. На титульному аркуші слід зазначити П. І. Б., реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (якщо через свої релігійні переконання особа відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це контролюючи орган та мають відмітку у паспорті), податкову адресу, номер та дату свідоцтва про право здійснення незалежності професійної діяльності (за наявності) (пп. 1 п. 3 Порядку).

Строк реєстрації Книги – 3 робочих дні.

Зверніть увагу! Наразі можливості вести Книгу в електронному вигляді у фізособи-підприємця немає, оскільки відсутнє відповідне програмне забезпечення. Про це зазначають податківці у ЗІР, категорія 104.08.