вгору

Комісійна торгівля: чи застосовувати ФОП-єдиннику РРО?

Нагадаємо, що застосування РРО суб’єктами господарювання, в тому числі і фізичними особами - підприємцями (далі – ФОП) регулюється Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. №265/95 (далі – Закон №265).

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі при продажу товарів, зобов’язані видавати особі, яка отримує товар, в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції (п. 2 ст. 3 Закону № 265).

Розрахунковий документ – це касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо, який підтверджує факт продажу/повернення товарів, надання послуг, купівлі-продажу іноземної валюти (ст. 2 Закону № 265). При цьому, даний документ має бути встановленої форми та змісту, а також може бути надрукований або заповнений вручну, що визначено законодавчо.

РРО не застосовуються ФОП - платниками єдиного податку ІІ та ІІІ груп незалежно від обраного виду діяльності. При цьому обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 1,0 млн. грн (п. 296. 10 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

Зазначимо, що норми п. 296 .10 ПКУ не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Таким чином, ФОП - єдинники, які здійснюють продаж товарів за договорами комісії, обсяг виручки яких протягом календарного року перевищив 1,0 млн. грн, зобов’язані застосовувати РРО при провадженні своєї господарської діяльності або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків.

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Сумській області.

Читайте у Блозі бухгалтера матеріали про Класифікатор сфер застосування РРО, а також про те, коли ФОП-єдиннику застосовувати РРО.