вгору

Компенсація за невикористану відпустку звільненому працівнику: що з ЄСВ?

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Це визначено п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Суми грошових компенсацій у разі невикористання, зокрема, щорічних (основної та додаткових) відпусток у передбачених законодавством розмірах відповідно до п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом від Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5, є оплатою за невідпрацьований час.

До відома! Підприємство після звільнення працівника не несе обов’язку страхувальника, а, відповідно, і платника страхових внесків.

Отже, у разі нарахування та виплати підприємством суми грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки звільненому працівнику ЄСВ на такі суми не нараховується, оскільки суми зазначеної грошової компенсації є оплатою за невідпрацьований час, а підприємство не має обов’язку страхувальника щодо звільненого працівника.

Про це роз’яснила ДФС в Індивідуальній податковій консультації від 29.11.2018 р. № 5003/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Звертаємо увагу, що дане роз’яснення є індивідуальним. Щоб уникнути непорозумінь з органами ДФС радимо звернутися до податкових органів за особистим роз’ясненням.

До речі, аналогічне роз’яснення було надане у листі ДФС від 11.02.2016 р. № 2262/5/99-99-17-03-03-16.

Таким чином, у Звіті з ЄСВ колишній роботодавець виплачені суми грошової компенсації за невикористану відпустку звільненому працівнику не відображає.

Щодо ПДФО та військового збору із сум грошової компенсації звільненому працівнику (входить до фонду додаткової зарплати згідно з Інструкцією № 5), то колишньому роботодавцю доведеться їх утримати і відобразити у ф. № 1ДФ. Ознака доходу у розділі I форми № 1ДФ – «127».

Нагадуємо нашим користувачам, за допомогою модуля М.E.Doc.Зарплата зручно подавати звіт з ЄСВ, форму № 1ДФ тощо на підставі зарплатних даних.

Додатково дізнайтесь у Блозі бухгалтера про алгоритм розрахунку відпускних.