вгору

Медичне страхування працівників буде оподатковуватись за ставкою 0%: законопроект вже на розгляді у ВРУ

На розгляді у ВРУ знаходиться законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо контролю та оподаткування операцій, пов’язаних з проведенням загальнообов’язкового медичного страхування» № 9164 від 04.10.2018 р.(далі – Законопроект).

Даний законопроект пов’язаний із проектом Закону України «Про фінансування охорони здоров’я та загальнообов’язкове медичне страхування в Україні» №9163 від 04.10.2018 р., який на даний момент також знаходиться на розгляді у ВРУ.

Основною метою внесення змін до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) є встановлення комплексного підходу для загальнообов’язковості страхування та єдиних норм щодо оподаткування страхових платежів та страхових виплат за договорами загальнообов’язкового медичного страхування.

Законопроектом пропонується ввести зміни до ПКУ, що стосуються питань контролю та оподаткування страхових внесків за договорами загальнообов’язкового медичного страхування, які будуть сплачувати роботодавці на користь своїх працівників.

Зокрема запропоновано:

1. Покласти на контролюючі органи контроль за укладенням платниками податків, платниками єдиного внеску договорів загальнообов’язкового медичного страхування і своєчасністю та повнотою нарахування та сплати ними страхових платежів.

2. Визначити базову ставку ПДФО у розмірі 0%

3. Вилучити кошти сформованих резервів страховиків з загальнообов’язкового медичного страхування з бази розрахунку фінансового результату до оподаткування.

4. Встановити, що оплата медичної допомоги (медичних послуг) у вигляді страхових виплат не включається до оподаткованого доходу фізичних осіб.

У разі прийняття даний закон набере чинності з 01.01.2019 р.