вгору

Методрекомендації з бухобліку змінено

Мінфін наказом від 14.01.2020 р. № 6 затвердив Зміни до деяких методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку. Мета змін – приведення цих документів у відповідність до норм чинного законодавства.

Основні засоби

Зміни до Методрекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561, зокрема, передбачають:

  1. відображення орендарем повернення орендодавцю залишку невикористаних амортизаційних відрахувань на орендовані основні засоби (далі – ОЗ) у складі цілісного майнового комплексу за Д-т 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» та К-т 311 «Поточні рахунки в національній валюті». При цьому у разі створення цільового фонду з відновлення таких ОЗ залишок невикористаного цільового фонду, що підлягає поверненню орендодавцю, відображається за Д-т 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» та К-т 685. (Нагадаємо, що раніше така операція відображалась зменшенням додаткового капіталу і грошових коштів, тобто утворенням кредиторської заборгованості);
  2. виключення норми щодо можливого збільшення первісної (переоціненої) вартості основних засобів на суму витрат, повязаних з поліпшенням та ремонтом об'єкта, визначену у порядку, встановленому податковим законодавством;
  3. виключення норми, що первісна (переоцінена) вартість об’єкта ОЗ може бути збільшена на суму індексації. Взагалі, усі згадування про «(індексації)» з Методрекомендацій виключено.

Запаси

Як і передбачалося проєктом змін до Методрекомендацій з бухгалтерського обліку запасів:

  1. в формі закупівельного акту, яким оформлюються надходження запасів від фізосіб (не СПД) торговельними підприємствами та закладами ресторанного господарства, не буде фіксуватися місце його складання;
  2. проведення інвентаризації здійснюється відповідно до постанови КМУ від 28.02.2000 р. № 419 «Про затвердження Порядку подання фінансової звітності» та Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879.

Крім того, зазначено, що кореспонденція рахунків бухобліку операцій із запасами наведена у додатку 3 до цих Методрекомендацій.

З кореспонденції рахунків щодо операцій із запасами виключено проводки списання втрат запасів, понесених внаслідок надзвичайних подій (Д-т 99 «Надзвичайні витрати» К-т 20, 21, 22, 26, 27, 28) – оскільки рахунок 99 натепер відсутній у Плані рахунків.

Облікова політика

Змінами до Методрекомендацій щодо облікової політики підприємства, затверджених наказом Мінфіну від 27.06.2013 р. № 635, передбачається, що підприємства можуть застосовувати одночасно як 8, так і 9 клас рахунків (при цьому, 9 клас рахунків є обов’язковим). Це відображається у розпорядчому документі про облікову політику.

До того ж, внесено зміни до Методрекомендацій з обліку нематеріальних активів, фінансових витрат, спільної діяльності без створення юридичної особи.

 Вищезазначені зміни вже набрали чинності, з дня їх офіційного оприлюднення.

Докладніше про проєкт змін до Методрекомендацій з бухгалтерського обліку, читайте у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc. Приєднуйтесь до нас і на M.E.Doc.Informer на Telegram-каналі.