вгору

Мінімальні вимоги щодо безпеки та охорони здоров’я працівників у робочих зонах: є проект

Держпраці оприлюднила проект наказу Мінсоцполітики «Про затвердження Мінімальних вимог щодо безпеки та охорони здоров’я працівників у робочих зонах» (далі – проект наказу).

Метою розроблення проекту наказу є імплементації положень Директиви Ради 89/654/ЄЕС від 30 листопада 1989 року про мінімальні вимоги стосовно безпеки та охорони здоров’я на робочому місці (перша окрема Директива у значенні частини 1 статті 16 Директиви 89/391/ЄЕС) в національне законодавство про охорону праці.

Ці Мінімальні вимоги щодо безпеки та охорони здоров’я працівників у робочих зонах (далі – Мінімальні вимоги) встановлюють вимоги щодо:

  • створення роботодавцями безпечних і нешкідливих умов праці шляхом належного облаштування робочих місць, робочих зон, виробничих, санітарно-побутових та інших приміщень підприємств незалежно від форм власності і видів діяльності;
  • безпечного використання працівниками засобів праці;
  • забезпечення навчання працівників і залучення їх до вирішення питань охорони праці;
  • регулювання взаємовідносин з охорони праці між підприємствами у разі залучення до виконання робіт працівників інших підприємств.

Мінімальними вимогами, зокрема, визначено поняття «постійне робоче місце». Це місце, де працівник перебуває більше 50% свого робочого часу або більше 2 годин безперервно. А якщо робота виконується на різних дільницях робочої зони, постійним робочим місцем вважається вся зона.

При цьому, «робочі зони» – місця у будівлях або спорудах, в яких знаходяться робочі місця працівників, включаючи будь-яке місце на території підприємства, до якого працівник має доступ при виконанні дорученої йому роботи.

Мінімальні вимоги встановлені окремо для робочих зон, що будуть використовуватися вперше, та при зміні, розширенні та/або переобладнанні існуючих робочих зон (додаток 1 до Мінімальних вимог), а також для робочих зон, що вже використовуються на момент набрання чинності цими Мінімальними вимогами (додаток 2 до Мінімальних вимог).

Зверніть увагу! Передбачається, що Мінімальні вимоги не поширюватимуться на:

  • транспортні засоби, які застосовуються за межами підприємства або виробництва, а також робочих зон всередині транспортних засобів;
  • будівельні майданчики, в т. ч. переміщувані у просторі;
  • підприємства добувної промисловості;
  • риболовні транспортні засоби;
  • поля, ліси та інші місцевості, що належать підприємствам, які провадять діяльність у сільському та/або лісовому господарствах, але перебувають за межами оброблюваних площ.

Крім того, Мінімальні вимоги не стосуються питань щодо дотримання державних санітарних норм та правил.

У разі прийняття, наказ набере чинності з моменту його опублікування.