вгору

Між юридичною та фізичною особами укладено договір міни нерухомого майна: чи є об’єкт оподаткування?

Договір міни за своєю природою є різновидом договору купівлі-продажу, оскільки передбачає перехід права власності на майно від однієї особи до іншої на відплатній основі.

Статтями 715 і 716 Цивільного кодексу України визначено, що за договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов’язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар. Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який вона передає в обмін, і покупцем товару, який вона одержує взамін. До договору міни застосовуються загальні положення про купівлю-продаж.

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна встановлено податковим законодавством, і під продажем слід розуміти будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування.

Оподаткування доходів фізичних осіб врегульовано розділом IV Податкового кодексу (далі – ПКУ). Підпунктом 163.1.1 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування фізичної особи – резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується (п.172.1 ПКУ).

До відома! Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не поширюється на майно, отримане таким платником у спадщину.

Відповідно до п.172.2 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ПКУ (що становить 5%).

Якщо стороною договору купівлі-продажу, міни об’єкта нерухомого майна є юридична особа чи фізична особа – підприємець, така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну) (п.172.7 ПКУ). Про це роз’яснили податківці ГУ ДФС у Закарпатській області. Крім того, дана інформація була розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.21.

Також зазначені доходи є об’єктом оподаткування військовим збором.

Зверніть увагу! Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Матеріал про Продаж рухомого та нерухомого майна фізособами – єдинниками та Чи є платником податку на нерухомість благодійна організація читайте у Блозі бухгалтера.