вгору

Наповнення Реєстру витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі: затверджено основні документи

Міністерство фінансів України наказом від 27.11.2018 р. № 944 (далі – Наказ № 944) затвердило формат даних, структуру та форми електронних документів для наповнення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі (далі – Реєстр).

Звертаємо увагу, що Наказ № 944 набрав чинності 25.01.2019 р.

ДФС доручено забезпечити до 01.04.2019 р. створення та функціонування Реєстру: приймання від розпорядників акцизних складів електронних документів для наповнення Реєстру, обробку цих документів, автоматичне внесення до Реєстру, збереження даних і захист інформації.

Наказом № 944 затверджено:

  • формат даних та структуру Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі;
  • форму довідки про розпорядника акцизного складу пального, акцизні склади пального, розташовані на них резервуари пального, витратоміри та рівнеміри (далі - Довідка 1);
  • форму довідки про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків пального на акцизному складі пального (далі - Довідка 2).

До відома! Єдиний державний реєстр витратомірів-лічильників і рівнемірів - лічильників рівня пального у резервуарі (Реєстр) – це електронна база даних. Він містить податкову інформацію про наявність у розпорядників акцизних складів витратомірів та рівнемірів, їх серійні (ідентифікаційні) номери, відомості про резервуари та акцизні склади, на яких встановлені витратоміри і рівнеміри, а також облікові дані (обсяг обігу та залишок пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД) у розрізі резервуарів та акцизних складів.

Файли електронних форм довідок кодуються у форматі PDF та XML з застосуванням схем контролю XML-документів.

Реєстр складається із записів з посиланням на електронні документи, які подаються у вигляді Довідки 1 та Довідки 2. Зауважимо, що ці довідки повинні подаватися окремо щодо кожного акцизного складу пального та зберігатися безстроково.

Довідки можуть бути основні та коригуючі. Так, основна Довідка 1 подається до початку введення в дію Реєстру/ нового акцизного складу, а основна Довідка 2 – щодня, незалежно від того, чи здійснювалися виробництво та обіг пального на акцизному складі. На надання коригуючих довідок надається три календарних дні з дати виявлення помилок чи виникнення змін у наявній у довідках інформації.

Підтвердженням прийняття довідок є квитанції, які надсилаються ДФС протягом операційного дня.

Нагадуємо, що відповідно п. 6 Порядку ведення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів – лічильників рівня пального у резервуарі, передачі облікових даних з них електронними засобами зв’язку, затвердженого постановою КМУ від 22.11.2017 р. № 891 (далі – Порядок № 891), облік обсягу обігу та залишку пального ведеться в літрах, приведених до температури 15°С.

У разі реалізації пального кінцевому споживачеві за готівку через РРО або банки чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок розпорядника акцизного складу), за талонами або відомостями зведені облікові дані для формування електронного документа, зазначеного у пп. 5 п. 5 Порядку № 891, в частині обсягу відпуску (відвантаження) пального за добу можуть складатися на підставі показників фіскальних звітів, що формуються РРО та передаються до контролюючого органу дротовими або бездротовими каналами зв’язку, у разі, коли в таких фіскальних звітах міститься інформація про відпуск пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТЗЕД.

Раніше ми інформували наших користувачів у Блозі бухгалтера про те, що з 01.07.2019 р. запрацює СЕАРПСЕ та як до неї підготуватися.