вгору

Нарахування ЄСВ: відповіді на актуальні запитання

Правові засади збору, обліку, умови нарахування та сплати ЄСВ визначає Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. №2464-VІ (далі – Закон №2464).

У бухгалтерів виникає багато запитань стосовно нарахування ЄСВ. Щоб полегшити їх працю, наведемо роз’яснення по деяких актуальних запитаннях.

1) Чи буде нараховуватись ЄСВ у разі отримання доходу за кордоном?

Дохід, отриманий фізособою за межами України, не є базою нарахування ЄСВ. У разі якщо громадянин України проживає, працює та отримує дохід за межами України, він має право добровільно сплатити ЄСВ, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана ВРУ, – на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (ч. 1 ст. 10 Закону №2464).

Про це повідомили податківці ГУ ДФС у Рівненській області.

Нагадаємо!

Особи, які мають право на добровільну сплату ЄСВ, повинні укласти Договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Для цього необхідно подати до фіскальних органів за місцем проживання:

- заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;

- копію трудової книжки (за наявності);

- копію документа, що посвідчує особу.

2) Чи буде нараховуватися ЄСВ на суму заробітної плати за вимушений прогул, яка була стягнута Держвиконслужбою за рішенням суду?

Обчислення ЄСВ здійснюється роботодавцями на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу) (ст. 9 Закону № 2464).

У випадках примусового виконання рішень суду щодо стягнення зарплати на користь працівника за час вимушеного прогулу держвиконавець здійснює необхідні заходи щодо своєчасного і повного виконання судового рішення у спосіб і в порядку, що визначені виконавчим документом, а отже, і рішенням суду. При цьому нарахування податків, зборів та інших платежів на суми стягнутої заробітної плати працівника Законом України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VІІІ не передбачено.

В той же час, Закон України «Про виконавче провадження» визначає умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Таким чином, суми заробітної плати, стягнуті Держвиконслужбою за рішенням суду на користь працівника згідно з виконавчим листом, не є базою нарахування єдиного внеску.

Про це роз’яснили податківці ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

3) За якою ставкою ФОП - іноземець сплачує ЄСВ?

Відповідно до ст. 26 Конституції України та п. 1 ст.3 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 р. №3773-VI, іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, – за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Іноземці та особи без громадянства, які зареєстровані підприємцями згідно із законодавством України, є резидентами. Це визначено п.177.12 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Такий ФОП самостійно обирає систему оподаткування та сплачує податки і збори відповідно до законодавства України (п.291.3 ПКУ). При цьому не є виключенням і ЄСВ.

Що стосується ставки ЄСВ, то ФОП-іноземець сплачує ЄСВ на загальних підставах, як звичайний резидент. Ставка становить 22% як з доходу, отриманого ним від здійснення підприємницької діяльності, так і з заробітної плати найманих працівників.

Роз’яснення з цього питання надали податківці ГУ ДФС у Харківській області.

Докладніше про те, чи можливе працевлаштування іноземця на підставі посвідки на постійне проживання, читайте у Блозі бухгалтера.

4) Як нарахувати ЄСВ, якщо зарплата менше мінімальної?

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Це передбачено ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР.

Якщо працівник відпрацював неповний місяць, у тому числі якщо він працює неповний робочий час, оплата праці провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

При цьому принцип нарахування ЄСВ у разі, коли місячна заробітна плата працівника менше мінімального розміру, інший.

Детальніше читайте про це на нашому сайті у Блозі бухгалтера.

5) Чи нараховується штраф за неналежне ведення бухгалтерських документів, на підставі яких нараховується ЄСВ?

За неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується ЄСВ, накладається штраф у розмірі від 8 до 15 нмдг (п. 5 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464). Відповідне роз’яснення було розміщено у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 301.09.

6) Яка передбачена відповідальність за несвоєчасну сплату ЄСВ?

Єдиний соціальний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника податків. Це передбачено ч.12 ст.9 Закону № 2464.

За несвоєчасну, не в повному обсязі сплату (перерахування) єдиного внеску передбачено застосування до платників фінансових санкцій, а для посадових осіб, винних у порушенні – дисциплінарна, адміністративна, цивільно-правова або кримінальна відповідальність (ч. 11 ст. 9 Закону № 2464).

Докладніше про відповідальність за несвоєчасну сплату ЄСВ читайте на нашому сайті у Блозі бухгалтера.