вгору

НБУ щодо правил заокруглення

Нагадаємо нашим читачам, що з 25.09.2019 р. НБУ поширив на банки право заокруглювати суми касових операцій. Це пов’язано із вилученням з готівкового обігу монет дрібних номіналів. Докладніше про це читайте у Блозі бухгалтера.

Також НБУ відповів на актуальні питання, пов’язанні з заокругленням та вилученням дрібних монет.

З якої дати діють правила заокруглення?

Правила заокруглення вступили в дію з 01 липня 2018 року.

Як саме заокруглюватиметься сума розрахунку до 0?

Заокруглення відбуватиметься за математичним правилом. Якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки – вона заокруглюється до 0 у бік зменшення суми. Якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок – вона заокруглюється до 0 у бік збільшення суми.

Чи припинить Національний банк карбувати дрібні розмінні монети?

Так. Національний банк вже припинив карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок через втрату ними купівельної спроможності та монет номіналом 25 копійок, оскільки у разі відсутності монет номіналами 1, 2 та 5 копійок 25 копійок не будуть розмінюватися 10 копійками.

Що робити з копійками, які залишаються на руках після 01 жовтня 2019 року?

Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналами 1, 2 та 5 копійок на монети та банкноти усіх номіналів, що перебувають в обігу, впродовж наступних трьох років:

  • в банках України – до 30 вересня 2020 року включно;
  • у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль) – до 30 вересня 2022 року.

Чи заокруглюватиметься кожна ціна товару?

Правила заокруглення передбачають закруглення лише загальної суми розрахунків у чеку.

Чи будуть підприємства заокруглювати ціни, якщо у споживачів буде з собою точна сума?

У разі наявності монет відповідних номіналів у покупця, чи у продавця, споживачі зможуть використовувати їх у розрахунках.

Чи будуть підприємства заокруглювати ціни під час безготівкових розрахунків?

Ні. При безготівкових розрахунках заокруглення не здійснюється.

Чи зобов’язані підприємства дотримуватися правил щодо заокруглення?

У разі відсутності монет відповідних номіналів у покупця та продавця підприємства мають заокруглювати остаточні суми (решту) за будь-якими готівковими платежами відповідно до правил заокруглення.

Чи потрібно заокруглювати суму, коли клієнт вимагає повернення платежу?

Якщо відшкодування виплачується готівкою, а монети не використовуються, підприємства заокруглюють остаточні суми відповідно до встановлених правил.

Чи зобов’язані підприємства відображати в чеках суми до заокруглення та після нього? Чи потрібно буде їм перепрограмовувати реєстратор розрахункових операцій?

Підприємства повинні зазначати в чеках загальні суми покупки до заокруглення та після нього, зокрема, використовуючи механізм надбавок/знижок. Переналаштування реєстраторів розрахункових операцій не потребуватиме значних додаткових витрат.

Чи проводяться заокруглення при сплаті податків?

Стосовно розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами НБУ у листі від 26.09.2019 р. № 50-0006/50073 зазначив, що вимоги Податкового кодексу України не передбачають сплату податків та обов'язкових платежів в менших сумах, ніж визначено законодавством. Банки від платників податків приймають готівкою суму, яка дозволить повністю сплатити податок.