вгору

Нецільове використання товарів, звільнених від ПДВ: що у декларації з ПДВ?

Відповідно до п. 185.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є операції платників податку, зокрема з ввезення товарів (супутніх послуг) в митному режимі імпорту або реімпорту.

Режим звільнення від оподаткування ПДВ під час ввезення (пересилання) товарів на митну територію України визначається законодавством України.

Платник податків зобов’язаний подавати контролюючим органам інформацію, відомості про суми коштів, не сплачених до бюджету в зв’язку з отриманням податкових пільг (суми отриманих пільг) та напрями їх використання (щодо умовних податкових пільг – пільг, що надаються за умови використання коштів, вивільнених у суб’єкта господарювання внаслідок надання пільги, у визначеному державою порядку).

Разом з цим, пільги, отримані під час ввезення (пересилання) товарів на митну територію України, як преференції, відображаються у відповідній графі митної декларації.

Згідно з п. 3 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21, у рядку 8 податкової декларації з ПДВ зазначаються суми збільшення податкових зобов’язань, що виникають у зв’язку з нецільовим використанням товарів, ввезених на митну територію України із застосуванням звільнення від сплати ПДВ у пільговому режимі.

Таким чином, у разі нецільового використання товарів, ввезених із застосуванням звільнення від ПДВ, платник податку зобов’язаний у рядку 8 податкової декларації з ПДВ відобразити податкові зобов’язання, які не були сплачені при ввезенні таких товарів у зв’язку із застосуванням звільнення. Зауважимо, що при нарахуванні таких податкових зобов’язань платник податку не складає податкову накладну та не реєструє її в Єдиному реєстрі податкових накладних, оскільки нормами ПКУ не передбачено складання податкової накладної за такою операцією.

Про це повідомило ГУ ДФС у Донецькій області.

Аналогічну відповідь розміщено в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.23.

Нагадуємо нашим користувачам, що ідентифікатор декларації з ПДВ – J(F)0200120. Для перевірки заповненої звітності користуйтесь клавішами F4 – F6.

Додатково читайте у Блозі бухгалтера:

Звіт про пільги: складання та виправлення помилок;

Нові довідники податкових пільг – з 1 жовтня 2018 року.