вгору

Недержавні пенсійні фонди включено до Реєстру неприбуткових установ

На веб-порталі ДФСУ розміщено лист Мінфіну від 17.05.2019 р. №11210-09-5/13010 (далі – лист) щодо включення недержавних пенсійних фондів до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Нагадаємо, що недержавний пенсійний фонд – юридична особа, яка має статус неприбуткової організації, яка функціонує та провадить діяльність виключно з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників пенсійного фонду з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснює пенсійні виплати учасникам зазначеного фонду.

Відповідно до п. 133.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) неприбуткова організація не є платником податку на прибуток.

Як зазначено в листі, пп. 34 та 35 підрозд.4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ був передбачений перехідний період для включення неприбуткових організацій до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр) до 01.07.2019 р. До цієї дати неприбуткові організації повинні привести у відповідність свої установчі документи та надати їх копії до контролюючого органу.

Порядок ведення Реєстру та виключення з Реєстру встановлює Кабмін (пп. 133.4.5 ПКУ) постановою «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» від 13.07.2016 р. № 440 (далі – Порядок № 440).

Для включення до Реєстру неприбуткова організація повинна подати до контролюючого органу реєстраційну заяву (форма № 1-РН) і засвідчені підписом і печаткою відповідні документи (п.6 Порядку № 440).

Звертаємо увагу, що Реєстраційна заява за формою № 1-РН знаходиться у програмі M.E.Doc у Реєстрі бланків за ідентифікатором J1310501.

При цьому, Порядок №440 не передбачає включення неприбуткових установ та організацій, зокрема недержавних пенсійних фондів, до Реєстру, починаючи з звітних (податкових) періодів, які минули.

Отже, включення недержавних пенсійних фондів до Реєстру повинно здійснюватися контролюючими органами відповідно до Порядку № 440.

Докладніше про умови внесення неприбуткових організацій в Реєстр та про те, що неприбуткові організації можуть надсилати реєстраційну заяву в електронному вигляді, читайте у Блозі бухгалтера.