вгору

Непрацюючі ФОПи зможуть закритись без сплати ЄСВ

У ВРУ було зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо справедливості справляння єдиного соціального внеску (законопроект від 30.09.2019 № 2190).

Проектом Закону пропонується звільнити самозайнятих осіб (ФОП на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) від обов’язку сплати ЄСВ за період з 01.01.2017 року до моменту набрання чинності проекту цього закону, якщо такі платники не отримували дохід від їх діяльності.

Відповідальність, штрафні та фінансові санкції за невиконання обов'язків платника єдиного внеску в період з 01 січня 2017 року до моменту набрання чинності цього Закону, до вищезазначених платників єдиного внеску, не застосовуються.

Недоїмка з ЄСВ, що виникла у даних платників єдиного внеску, визнається безнадійною та підлягає списанню.

Підставою для надання такого звільнення є подання протягом 30 календарних днів з дати набрання законної сили проекту цього Закону відповідної заяви для проведення необхідних реєстраційних дій по припиненню підприємницької діяльності чи зняття з обліку, як самозайнятих осіб.

Планується, що цей Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.