вгору

Незалежна професійна діяльність: що з витратами?

Оподаткування доходів, отриманих фізособою, яка провадить незалежну професійну діяльність, регламентується ст. 178 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності. У разі неотримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об’єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат (п. 178.3 ПКУ).

Слід зазначити, що ПКУ не передбачено будь-якого переліку витрат для фізосіб, які здійснюють незалежну діяльність.

Для визначення переліку витрат, які можуть бути враховані при обчисленні оподатковуваного доходу фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність, доцільно скористатися узагальнюючими податковими консультаціями, затвердженими наказом ДПС України.

При цьому, зазначені витрати повинні бути пов’язані із провадженням певного виду незалежної діяльності та підтверджені документально.

Отже, фізособа, яка здійснює незалежну професійну діяльність (приватний нотаріус, адвокат), має право включити суми документально підтверджених витрат до складу витрат того звітного року, в якому вони були сплачені.

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Тернопільській області.

Зазначимо!

Фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію про майновий стан i доходи (для громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) за результатами звітного року у строки, передбачені для платників ПДФО (п. 178.4 ПКУ). Форма Декларації (ідентифікатор F0100210) реалізована в програмі M.E.Doc. Подається декларація до 1 травня року, наступного за звітним.

Крім того, фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, виступають податковими агентами при оплаті товарів, робіт, послуг фізособі, що не зареєстрована як самозайнята особа. У такому разі вони (фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність) повинні утримати ПДФО та військовий збір з нарахованої суми доходу та подати податковий розрахунок за формою № 1ДФ (ідентифікатор форми F0500105), яка також реалізована в програмі M.E.Doc.

Подавати декларацію (F0100210) та розрахунок за формою № 1ДФ (F0500105) та інші звіти до контролюючих органів зручно через програму M.E.Doc (рішення M.E.Doc.Держава).

Докладніше про те, якими документами нотаріус може підтвердити витрати з оплати фізособі за товари, роботи, послуги та як ФОПу припинити провадження незалежної професійної діяльності, читайте у Блозі бухгалтера.