вгору

Норми трудового законодавства щодо роботи у нічний час зміняться: є проект

Мінсоцполітики оприлюднило проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час» (далі – Законопроект).

Законопроектом передбачено викладення у новій редакції ст. 54 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) в частині:

  • визначення терміну «нічний працівник»;
  • визначення максимально допустимої тривалості роботи у нічний час;
  • переведення нічних працівників за медичним висновком на денну роботу;
  • обов’язку роботодавця інформувати про використання праці нічних працівників Держпраці в порядку, визначеному Мінсоцполітики;
  • обов’язку роботодавця за власні кошти за бажанням нічних працівників проводити попередній (при прийнятті на роботу), періодичні та позачергові (протягом трудової діяльності) медичні огляди.

Про це зазначено у пояснювальній записці до Законопроекту.

До відома наших користувачів! Нічним, як і раніше, вважатиметься час із 22 години вечора до 6 години ранку.

Що пропонується?

До нічних працівників належатимуть ті, хто працює у нічний час не менше ніж 4 години щоденного робочого часу та не менше ¼ річної норми робочого часу.

При роботі в нічний час 4 і більше години, встановлена тривалість роботи (зміни) буде скорочуватися на одну годину. Це правило не поширюватиметься на працівників:

  • для яких встановлено скорочений робочий час (п. 2 ч. 1, ч. 3 ст. 51 КЗпП);
  • які працюють на підприємствах з безперервним режимом роботи, та під час виконання окремих видів робіт, де неможливе зменшення тривалості робочого часу;
  • з якими укладено трудовий договір про роботу в нічний час, якщо інше не передбачено колективним договором.

Максимальна тривалість робочого часу нічних працівників не повинна перевищувати 8 годин впродовж будь-якого періоду тривалістю 24 години.

Також зміни передбачені і до ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII щодо проведення роботодавцем обов’язкових медичних оглядів нічних працівників за їх бажанням.

Звертаємо увагу, що відповідні зміни до трудового законодавства пропонується внести у зв’язку з необхідністю ратифікації Україною Конвенції Міжнародної організації праці про нічну працю № 171 та приведення у відповідність до норм міжнародного права. Оскільки ці документи мають бути прийняті Верховною Радою України одночасно.