вгору

Новорічне святкування за рахунок роботодавця: чи є дохід у працівника

Святкуємо новорічні корпоративи на роботі за рахунок роботодавця, а чи буде це додатковим благом для працівників?

Нагадаємо, що додаткові блага – це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму. Таке тлумачення поняття додаткового визначено пп.14.1.47 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо, зокрема, у вигляді вартості майна та харчування, безоплатно отриманого платником податку, крім випадків, визначених ПКУ для оподаткування прибутку підприємств (пп.«а» пп.164.2.17 ПКУ)

Оподаткування доходів фізосіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку.

Оскільки, під час святкування у роботодавця відсутня можливість ідентифікації кожного працівника, від якої і залежить оподаткування ПДФО, то дохід отриманий працівником у вигляді безоплатно отриманої вартості харчування, розважальних заходів, тощо, не може бути персоніфікований, а сума не включається до загального оподатковуваного доходу платника.

Таке роз’яснення надали фахівці ДПС у Херсонській області.

Про оподаткування дитячих новорічних подарунків від підприємства, читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc.