вгору

Офіційне оприлюднення законодавчих актів – за новим порядком

21 жовтня 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційного опублікування законів України та інших нормативно-правових актів» від 02.10.2018 р. № 2578-VIII (далі – Закон № 2578).

Цим Законом, зокрема, передбачено, що публікація законів та інших актів ВРУ в газеті «Голос України» і Відомостях Верховної Ради і надалі вважатиметься їх офіційним оприлюдненням.

Офіційне опублікування постанов КМУ здійснюється в газеті «Урядовий кур’єр» та Офіційному віснику України, а також в інших офіційних друкованих виданнях і друкованих ЗМІ, визначених законом.

Звертаємо увагу, що Законом № 2578 також визначено, що на газети «Голос України» та «Урядовий кур’єр», які здійснюють офіційне опублікування законів України та інших нормативно-правових актів, не розповсюджується дія Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Отже, ці друковані видання не підлягають роздержавленню.

Крім цього, доведення до відома населення законів України та інших нормативно-правових актів тепер може здійснюватися шляхом їх офіційного оприлюднення відповідно до закону державними друкованими ЗМІ та офіційними друкованими виданнями (офіційними виданнями), висвітлення аудіовізуальними ЗМІ, оприлюднення на офіційних сайтах органів державної влади, місцевого самоврядування, а також розміщення в інший спосіб, визначеним законом.

У разі виявлення невідповідності опублікованого закону, постанови чи іншого акта ВРУ оригіналу такого акта не пізніш як через 10 днів з дня виявлення невідповідності публікується в газеті «Голос України» та в черговому номері Відомостей Верховної Ради України уточнений текст закону, постанови чи іншого акта Верховної Ради, а також здійснюються відповідні виправлення в офіційній електронній версії тексту акта у базі даних «Законодавство України» на офіційному веб-сайті ВРУ.