вгору

Оновлення облікових даних ФОП та самозайнятих осіб

Інформація про платників податків, отримана для їх обліку згідно з Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок №1588), вноситься до Реєстру самозайнятих осіб, який є складовою частиною Державного реєстру фізичних осіб - платників податків.

Підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є:

- інформація органів державної реєстрації;

- інформація банків та інших фінансових установ про відкриття (закриття) рахунків платників податків;

- документально підтверджена інформація, що надається платниками податків;

- інформація суб'єктів інформаційного обміну, уповноважених вчиняти будь-які реєстраційні дії стосовно платника податків;

- рішення суду, що набрало законної сили;

- дані перевірок платників податків.

Ці підстави визначені п. 66. 1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Внесення змін до облікових даних платників податків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (п. 66.2 ПКУ).

Зверніть увагу!

Платники податків зобов’язані стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцями обліку та повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку.

Взяттю на облік або реєстрації у контролюючих органах підлягають усі платники податків незалежно від наявності обов’язку щодо сплати того чи іншого податку та збору.

Зазначимо, що у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, платник податків зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. У такому випадку реєстраційна заява за формою № 5-ОПП подається з позначкою «Зміни» (п. 9.2. Порядку № 1588).

Отже, інформація про зміну облікових даних ФОП оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора, відповідно до вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. №755-IV. А інформація про зміну облікових даних фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, оновлюється на підставі уточнених документів та заяви за формою № 5-ОПП.

Дане роз’яснення було розміщено у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 119.06.

Докладніше читайте про те, як ФОПу припинити провадження незалежної професійної діяльності – у Блозі бухгалтера.