вгору

Оплата праці за роботу у вечірній та нічний час: особливості

Нагадуємо нашим користувачам, що існує розмежування праці за ст. 54 Кодексу законів про праці України (далі – КЗпП), а саме:

  • вечерні години – з 18:00 до 22:00;
  • нічні години – з 22:00 до 6:00.

Тривалість робочого часу, режим роботи, час відпочинку згідно зі ст.13 КЗпП визначається колективним договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку, також графіками роботи у разі змінної роботи.

У табелі обліку використання робочого часу години роботи: у вечірній час позначають кодом «ВЧ» (03), в нічний час – кодом «РН» (04).

Як оплачується робота у нічні години?

Якщо графіком виходу на роботу (графіком змінності) працівників передбачена робота в нічний час, то її тривалість включається в тривалість роботи (зміни) працівника. Компенсацією роботи в таких умовах є доплата за за фактично відпрацьовані години в нічний час.

Підвищений розмір оплати роботи за нічний час встановлюється генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективними договорами, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час. Це передбачено ст. 108 КЗпП. Це мінімум, встановлений законодавством. Нижче цієї межі проводити оплату за роботу в нічний не можна. Також неможна взагалі не оплачувати таку роботу.

За порушення мінімальних трудових гарантій, до яких відноситься оплата за роботу в нічний час, передбачено штраф у розмірі 10 МЗП за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Зважте на те, що доплату за нічний час слід проводити за підсумками кожного місяця незалежно від облікового періоду.

Як оплачується робота у вечірній час?

Договірні норми щодо встановлення, зокрема, доплати за роботу у вечірній час визначені Генеральним і галузевими (регіональними) угодами.

Важливо! Генеральною угодою передбачена доплата за роботу у вечірній час при багатозмінному режимі в розмірі 20% годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в такий час.

  Багатозмінний режим роботи – це такий режим, коли на підприємстві робота протягом доби виконується в дві та більше зміни, тривалість кожної з них не повинна бути менше встановленої законодавством тривалості робочого дня.

Щодо праці осіб з інвалідністю

До роботи в нічний час та до надурочних робіт інваліди можуть залучатись лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (ч. 2 ст. 55, ч. 4 ст. 6З КЗпП, ч. 3 ст.12 Закону України від 14.10.1992 р. № 2694-XII «Про охорону праці».

Про це нагадало ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Про те, як оплачується робота у нічний та вечірній час у святковий день – читайте у Блозі бухгалтера та розділі Інформер програми M.E.Doc.