вгору

Оплата за товар через платіжні системи: чи потрібно РРО?

10.02.2020

До податкової надійшов запит від підприємця:

Оплата за вироби медичного призначення підприємцем здійснюється шляхом переказу коштів з платіжних систем (Приват24, Монобанк тощо). Чи необхідно фізособі-підприємцю у такому разі встановлювати РРО, якщо готівковий розрахунок відсутній? Чи вважаються кошти, сплачені контрагентами на розрахунковий рахунок ФОП з платіжних систем безготівковим розрахунком?

Податківці в Індивідуальній податковій консультації від 31.01.2020 р. № 398/6/99-00-05-04-01-06/ІПК дійшли наступних висновків: фізособи-підприємці (платники єдиного податку 2–4 груп) при продажу виробів медичного призначення можуть не застосовувати РРО у разі здійснення розрахунків при такому продажу виключно у безготівковій формі. При цьому безготівковий розрахунок передбачає переказ коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку.

Засади діяльності в електронній комерції визначено Законом України від 03.09.2015 р. № 675-VIII «Про електронну комерцію» (далі – Закон № 675). Розрахунки у сфері електронної комерції можуть здійснюватися, зокрема шляхом переказу коштів або оплати готівкою з дотриманням вимог законодавства щодо оформлення готівкових та безготівкових розрахунків, а також в інший законний спосіб (абз. другий п. 1 ст. 13 Закону № 675).

У той же час, продавець, оператор платіжної системи або інша особа, яка отримала оплату за товар (послугу) за умовами електронного договору, повинні надати покупцеві (замовнику, споживачу) електронний документ, квитанцію, товарний чи касовий чек, квиток, талон або інший документ, що підтверджує факт отримання коштів, що підтверджує факт отримання коштів, із зазначенням дати здійснення розрахунку (п. 3 ст. 13 Закону № 675).

Документи за операціями з використанням електронних платіжних засобів (далі – ЕПЗ) можуть бути як в електронній, так і в паперовій формі (розд. VII Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою Правління НБУ від 05.11.2014 р. № 705). У сфері електронної комерції та системах дистанційного обслуговування дозволяється формування в електронній формі документа за операцією використання ЕПЗ за умови доставки його користувачу. При цьому вони мають статус первинного.

Однак, за роз’ясненням НБУ (лист від 28.11.2019 р. № 57-0007/62082) квитанція, отримана при здійсненні розрахунку за допомогою ЕПЗ, не є розрахунковим документом у розумінні Закону про РРО і не підтверджує факт продажу товарів (отримання послуг). Вона лише підтверджує ініціювання переказу коштів з рахунку держателя ЕПЗ.

Тому, при оплаті споживачами виставлених рахунків за реалізовані медвироби шляхом переказу коштів з платіжних систем Приват24, Монобанк, Liqpay, Portmone тощо (тобто із застосуванням ЕПЗ) застосування РРО є обов’язковим.

 Дане роз’яснення є індивідуальним. Щоб уникнути непорозумінь з ДПС радимо звернутись в податкові органи за особистим роз’ясненням.

Про те, коли потрібно застосовувати РРО при продажу товарів через Інтернет, читайте у Блозі бухгалтера та в Інформері програми M.E.Doc.

Приєднуйтесь до нас на Telegram-каналі.