вгору

Оподаткування субсидій та дотацій ПДВ

Як повідомили податківці, згідно з п.185.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об'єктом оподаткування податком на додану вартість (далі – ПДВ) є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Відповідно до постанови КМУ «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» від 21.10.1995 р. №848 оплата вартості комунальних послуг здійснюється як:

  • оплата житлово-комунальних послуг (далі – ЖКП) населенням здійснюється як у повному розмірі затвердженого тарифу з урахуванням ПДВ, так і у зменшеному на розмір субсидії (надається малозабезпеченим верствам населення);
  • дотації (надається окремим пільговим категоріям населення, наприклад, ветеранам війни, військовослужбовцям та ін.).

Такі субсидії та дотації оплачуються не безпосередньо населенням, а відшкодовуються виробникам ЖКП з відповідних місцевих бюджетів.

Таким чином, виробник ЖКП отримує у якості компенсації наданих ним послуг:

  • тариф, який сплачується населенням у повному обсязі;
  • частину тарифу, яка сплачується пільговими категоріями населення;
  • частину тарифу, яка оплачується з відповідних місцевих бюджетів у розмірі субсидій та дотацій, наданих пільговим категоріям населення;
  • різницю між затвердженими тарифами та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (виробнича дотація на покриття збитків від постачання послуг за тарифом);
  • тариф, який сплачується іншими категоріями покупців (бюджетні організації, комерційні структури та ін.)

При цьому, база оподаткування операцій з постачання послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (відповідно до п.188.1 ПКУ).

Операції з постачання товарів/послуг у частині суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету звільняються від оподаткування ПДВ.

Слід зауважити!

При наданні ЖКП вартість таких послуг, яка була оплачена населенням чи бюджетами відповідного рівня (у зв'язку з наданням населенню пільг та субсидій) у межах встановленого регульованого тарифу, підлягає оподаткуванню ПДВ за основною ставкою.

При цьому, різниця між фактичними витратами на виготовлення (придбання) ЖКП (собівартістю) і регульованими тарифами на їх продаж населенню (різниця між собівартістю і тарифом) звільняється від оподаткування ПДВ (пп. 197.1.28 ПКУ). Роз’яснення з цього питання були надані у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.04.

Отже, при наданні ЖКП об'єктом оподаткування ПДВ є операція з постачання таких послуг платником, а не кошти, які отримуються постачальником у рахунок оплати вартості поставлених послуг. При цьому, база оподаткування ПДВ таких операцій визначається відповідно до ст.188 ПКУ, з урахуванням того, що відповідно до пп.197.1.28 ПКУ частина вартості ЖКП, яка перевищує тариф, і яка отримується з бюджету у вигляді дотації, звільняється від оподаткування ПДВ.

До відома!

З матеріалами щодо зразків заповнення Декларації про доходи та Заяви про призначення житлової субсидії від Мінсоцполітики та про розмір субсидії (он-лайн) можна ознайомитися у Блозі бухгалтера.