вгору

Особливості отримання податкової знижки на навчання

Право платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Платник ПДФО має право включити до податкової знижки у зменшення свого оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених ним на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (пп. 166.3.3 ПКУ).

Нагадаємо, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені (пп. 14.1.263 ПКУ).

Частиною 5 ст. 79 Закону України від 05.09.2017 р. № 2145-VIII «Про освіту» встановлено, що договір укладається між закладом освіти і здобувачем освіти (його законними представниками) та/або юридичною чи фізичною особою, яка здійснює оплату.

Отже, з метою використання права на компенсацію вартості навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення один із батьків може включити до податкової знижки на навчання лише суми коштів, сплата яких фактично підтверджена відповідним розрахунковим документом (квитанції, касові ордери, чеки тощо), в якому зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковим кредитом.

При цьому, у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Про це зазначило ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Нагадаємо алгоритм нарахування податкової знижки на навчання:

  1. Визначається база оподаткування ПДФО шляхом зменшення річної суми нарахованої зарплати на суму податкової соціальної пільги (за її наявності) (інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих ПСП та утриманого ПДФО можна отримати у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця).
  2. На підставі підтверджуючих документів визначається сума витрат платника ПДФО-резидента, дозволених до включення до податкової знижки.
  3. Розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання з використанням права на податкову знижку:

із суми ПДФО, утриманого (сплаченого) із зарплати за рік, віднімаємо суму ПДФО, визначену як добуток бази оподаткування, зменшеної на суму понесених платником ПДФО витрат на оплату за навчання, та ставки податку (18%).

Сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника ПДФО, відкритий у будь-якому комерційному банку. Або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Відповідна інформація розміщена в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.06.03.

Звертаємо увагу наших користувачів, що декларацію про майновий стан i доходи (для громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) за формою F0100210 зручно подавати в M.E.Doc, СОТА. З метою повернення ПДФО у вигляді податкової знижки така декларація подається до 31 грудня року, наступного за звітним (пп. 166.1.2 ПКУ). Отже, щоб отримати податкову знижку на навчання за 2017 рік, декларацію слід подати не пізніше 31.12.2018 р.

Додатково дізнайтесь у Блозі бухгалтера, чи включаються до податкової знижки витрати на навчання на військовій кафедрі.