вгору

Особливості річного перерахунку ПДФО – 2018

Згідно з пп. 169.4.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) роботодавець платника податку зобов’язаний здійснити, у т. ч. за місцем застосування податкової соціальної пільги (далі – ПСП), перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої ПСП:

  • за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;
  • під час проведення розрахунку за останній місяць застосування ПСП у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених пп. 169.2.3 ПКУ (обмеження щодо застосування ПСП);
  • під час проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

Перерахунок полягає в уточненні виплачуваних протягом року місячних доходів з урахуванням сум, які були нараховані безпосередньо за відповідні звітні місяці (відпускні, лікарняні тощо). Уточнені місячні оподатковувані доходи розраховуються кожний окремо як об’єкти оподаткування.

До відома! Роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування ПСП.

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого ПДФО, сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць. У разі недостатності суми такого доходу недоплата стягується за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до її повного погашення (пп. 169.4.4 ПКУ).

Результати проведеного перерахунку сум доходів, нарахованих (виплачених) платнику податку, податковий агент відображає у формі № 1ДФ в тому кварталі, в якому проведено такий перерахунок.

Про це нагадало ГУ ДФС у Рівненській області.

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає переплата ПДФО, то на її суму зменшується сума нарахованого податкового зобов’язання платника податку у відповідному місяці (Інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР», категорія 103.07).

Зауважимо, що відповідальність за непроведення перерахунку податковим агентом не передбачена. Однак, якщо під час проведення перевірки ДФС виявить недоплату в результаті нездійснення такого перерахунку, контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання до сплати та застосовує до такого податкового агента штрафні санкції («ЗІР», категорія 103.26):

  • за п. 119.2 ПКУ (за недостовірні відомості у звітності 510 грн, повторно протягом року – 1020 грн);
  • за п. 123.1 ПКУ (штраф у розмірі 25% визначеного податкового зобов’язання з ПДФО, за повторне протягом 1095 днів визначення податкового зобов’язання з ПДФО – штраф 50% від визначеної суми).

Нагадуємо нашим користувачам, за допомогою модуля М.E.Doc.Зарплата зручно подавати форму № 1ДФ (ідентифікатор J(F)0500105)) на підставі зарплатних даних.

Додатково читайте у Блозі бухгалтера, чи потрібно щорічно оновлювати заяву на отримання ПСП.