вгору

Перевірка працевлаштування осіб з інвалідністю: запрацював новий Порядок

19.06.2019 р. запрацював новий порядок розрахунку нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. Водночас, змінився і механізм його перевірки. Про нього ми повідомляли у Блозі бухгалтера.

Йдеться про постанову КМУ від 05.06.2019 р. № 466 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 70».

Зазначеною постановою викладено у новій редакції Порядок зарахування кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю до виконання нормативу таких робочих місць, визначеного статтею Закону.

Відповідно до п. 2 Порядку проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затвердженого постановою КМУ від 21.01.2017 р. № 70 (в редакції постанови КМУ від 05.06.2019 р. № 466) предметом проведення перевірки є:

  • реєстрація суб’єктів господарювання у відділеннях Фонду соцзахисту інвалідів (далі - відділення Фонду);
  • подання суб’єктами господарювання до відділень Фонду звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • виконання суб’єктами господарювання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

До відома наших користувачів! Перевірки Держпраці та її територіальними органами проводяться за місцем провадження господарської діяльності суб’єкта господарювання або його відокремлених підрозділів, або у приміщенні Держпраці чи її територіального органу у передбачених законом випадках. Як планові, так і позапланові перевірки проводяться лише у робочий час суб’єкт господарювання, за період, що минув після останньої перевірки.

Нагадуємо, що норматив працевлаштування осіб з інвалідністю встановлений для роботодавців у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік. Якщо працює від 8 до 25 осіб норматив встановлений у кількості 1 робочого місця.

Виконанням нормативу робочих місць вважається працевлаштування роботодавцем вищезазначеної кількості осіб з інвалідністю за основним місцем роботи.