вгору

Підприємець-єдинник здійcнює діяльність не за місцем податкової адреси: яка ставка єдиного податку?

Ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, другої групи – у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, третьої групи – у відсотках до доходу (відсоткові ставки) (п. 293.1 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізосіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць (п. 293.2 ПКУ):

  1. для першої групи платників єдиного податку – у межах до 10% розміру прожиткового мінімуму (у 2018 році – до 176,20 грн);
  2. для другої групи платників єдиного податку – у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати (у 2018 році – до 744,60 грн).

Якщо платники єдиного податку першої і другої груп здійснюють декілька видів господарської діяльності, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.

Відповідно до п. 293.7 ПКУ у разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений ст. 293 ПКУ для відповідної групи таких платників єдиного податку.

Зверніть увагу!

Фізична особа – підприємець подає до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяви, звітність, отримує довідки, сплачує податки, тобто податкова адреса безпосередньо пов’язана з діяльністю підприємця. При цьому господарську діяльність вона може здійснювати і не за місцем податкової адреси, а за межами сільської, селищної, місцевої ради, в якій розташована її податкова адреса. Але цьому випадку сплачується максимальний розмір ставки єдиного податку.

Про це повідомило ГУ ДФС у Херсонській області.

Про види діяльності, які не можуть здійснювати платники єдиного податку 1–3 групи, та про умови перебування платниками єдиного податку 1–3 групи – читайте у Блозі бухгалтера.