вгору

Підстави для відмови у взятті рахунку на облік органами ДФС

Нагадаємо, що з 05.08.2019 банки України відкривають нові рахунки своїм клієнтам виключно за стандартом IBAN.

Банки та інші фінансові установи України з 05.08.2019 р. повинні направляти до контролюючих органів повідомлення про відкриття нових рахунків із зазначенням реквізиту «номер рахунку», сформованого відповідно до стандарту IBAN.

Офіс ВПП ДФС звертає увагу банківських установ на зміни у Переліку кодів причин відмови у взятті на облік рахунків платників податків, які визначені наказом Мінфіну від 09.07.2019 р. № 292 «Про внесення змін до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів».

Підставами для відмови у взятті ДФС рахунку на облік, зокрема є:

п/п

Підстава

Причини

1

Некоректна дата зміни рахунку за стандартом IBAN

Дата зміни рахунку є меншою, ніж дата відкриття рахунку, номер якого було змінено, або дата зміни рахунку є пізнішою, ніж дата завершення перехідного періоду.

2

Надходження в повідомленні про зміну рахунку за стандартом IBAN інформації про попередній рахунок (у старому форматі)

Інформація не відповідає відомостям ДФС (рахунок відкритий іншому платнику податків або зазначеному платнику податків, але з іншою датою операції).

Якщо надісланий файл повідомлень сформовано з помилкою, фінустанові надсилається друга квитанція про неприйняття, в якій зазначається причина неприйняття.

У разі коли файл повідомлень, що квитується, має помилки в окремих повідомленнях, то інформація з таких повідомлень не буде прийматися, а друга квитанція буде містити відповідний код помилки для кожного повідомлення, яке відбраковується. Решта повідомлень із файла, що квитується приймаються до оброблення.

Крім того, ДФС забезпечується цілодобовий прийом файлів повідомлень. У разі одержання файла повідомлень до 16:00 год фінустанові протягом 2 год із часу прийняття надсилається перша квитанція, яка засвідчує факт одержання файла повідомлень, а в іншому разі – протягом перших 2 год наступного робочого дня.

Про це повідомив Офіс ВПП ДФС.

Нагадаємо нашим користувачам, що в програми M.E.Doc є розділ Банківський модуль. Детальніше про це у матеріалі.

Пропонуємо Вам ознайомитись із формами бланків для файл-повідомлень, які подають банки при відкритті/закритті рахунків і які Ви знайдете в розділ Банківський модуль - Монітор повідомлень про відкриття/закриття рахунків (Рис. 1).

Рис. 1

1) Форма файл повідомлень V (ідентифікатор - DPI21202). Електронне повідомлення про зміну рахунків платників податків у національній та іноземній валютах за стандартами IBAN (Рис. 2).

Файл повідомлень V формується банківською установою, яка веде рахунки клієнтів, змінених за стандартом IBAN (із зазначенням номера та дати відкриття рахунку у старому форматі).

Рис. 2

2) Форма файл повідомлень F (ідентифікатор - DPI20102). Електронне повідомлення про відкриття/закриття рахунків платників податків у національній та іноземній валютах (Рис. 3).

Файл повідомлень F формується фінансовою установою, яка веде рахунки клієнтів.

Рис. 3

3) Форма файл повідомлень P (ідентифікатор - DPI20202). Електронне повідомлення про відкриття/закриття рахунків платників податків у цінних паперах (Рис. 4).

Файл повідомлень P формується депозитарною установою, яка веде рахунки депонентів у цінних паперах.

Рис. 4

4) Форма файл повідомлень K (ідентифікатор - DPI20302). Електронне повідомлення про відкриття/закриття кореспондентських рахунків у банках (Рис. 5).

Файл повідомлень K формується банком, який відкриває або закриває власний кореспондентський рахунок.

Рис. 5

5) Форма файл повідомлень T (ідентифікатор - DPI21302). Електронне повідомлення про зміну кореспондентських рахунків за стандартом IBAN у банках (Рис. 6).

Файл повідомлень Т формується банком щодо кореспондентських рахунків, змінених за стандартом IBAN (із зазначенням номера та дати відкриття рахунку у старому форматі).

Рис. 6

Докладніше про пам’ятку від НБУ при запроваджені IBAN, а також про те, що з 01.11.2019 р. зміняться рахунки для сплати податків та ЄСВ, читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc.