вгору

Підсумки тижня з 02 по 11 січня 2020 року

З 01.01.2020 р. введено в дію нові рахунки для зарахування податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів, рахунки в СЕА ПДВ, СЕАРП та СЕ, рахунки для зарахування ЄСВ та депозитні рахунки митних органів, рахунки для зарахування власних надходжень.

При цьому, за повідомлення Держказначейства протягом 03, 08, 09 січня 2020 року платники податків здійснювали платіжні трансакцій на недіючі рахунки. Такі кошти Казначейством не зараховуються, а повертаються банкам як «нез’ясовані надходження».

Враховуючи зазначене та з метою запобігання виникнення у платників податкового боргу зі сплати податків, зборів, платежів Казначейство вкотре звертається з проханням забезпечити правильність сплати податків, зборів, платежів на нові реквізити рахунків.

 Реквізити нових рахунків для зарахування податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів розміщені на вебпорталі Казначейства та на вебсторінках ГУ Казначейства в областях та м. Києві. Також реквізити зазначених рахунків можна отримати у відповідних органах, що контролюють справляння надходжень бюджету.

Крім того, нагадуємо, що з 13.01.2020 року обов’язково потрібно зазначати рахунок IBAN. Якщо з 13.01.2020 р. в платіжних документах будуть зазначатись пара реквізитів «Код банку (МФО)» і «Номер рахунку», такі документи не будуть прийматися СЕП.

Держстат звертає увагу, що з 01.01.2020 року припиняють свою діяльність відділи статистики у районах. У зв'язку з цим, респонденти в районах та містах обласного значення мають подавати державну статистичну та фінансову звітність до Головних управлінь статистики в областях.

ДПС нагадала про заборону для ФОПів витрачати кошти з підприємницьких рахунків на власні потреби, що діє з 03.01.2020 р.

Комітет з управління Системою фінансової звітності (СФЗ) рекомендує регуляторам фінансових ринків в межах своїх повноважень забезпечити необхідні заходи щодо розширення строків подання фінансової звітності, зокрема, консолідованої в єдиному електронному форматі iXBRL до центру збору за 2019 рік та окремі звітні періоди 2020 року(1 квартал, перше півріччя та дев’ять місяців) до 31.12.2020 року. При цьому, не застосовувати санкцій за неподання такої звітності суб’єктами господарювання у строки, визначені законодавством, протягом 2020 року.

До речі, у програмі M.E.Doc вийшов новий модуль Фінансова звітність за МСФЗ (формат іХBRL).

Розпочалась кампанія по декларуванню доходів, отриманих у 2019 році. Цікавий матеріал з цієї теми читайте у Блозі бухгалтера.

Про корисний функціонал, що з’явився протягом 2019 року у програмі M.E.Doc, читайте у Дайджесті цікавого функціоналу від М.E.Doc: підсумки – 2019.

Граничні строки подання звітності та сплати податків на січень 2020 року дивіться у Податковому календарі.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.